Du väljer själv!

Egentligen är jag lite tudelad med att skriva om träning när det kommer till kroppsvikt, för jag tycker att allt kretsar kring det idag. Men efter att ha fått en bättre inblick i sjukdomen anorexi och hur symtomen tar sig uttryck i verkligheten via praktiken så blev jag mycket berörd, och jag börjad tänka mera på det här med träning, mat och psykiskt välmående, så det här kommer bli en lång text, men hoppeligen inte allt för flummig!
 
Media har gett en så fel bild av hur en hälsosam kvinnokropp ska se ut, så att många mår så otroligt dåligt av att inte passa in i den smala "12-årings kroppen" som fullvuxna kvinnor ska passa in i idag, alltså , smala höfter, b-kupa till bröst, smala axlar, skarpa ansiktsdrag och du ska helst inte vara allt för lång om du inte är snygg som en modell. Har du päronrumppa, stadigare lår och runda ansiktsformer som mig, ja då "sucks it to be you!", ja så har det ordagrant stått i media. Jag försökte hitta en artikeln var det faktiskt stod så, men såklart hittar jag inte den nu när jag skriver om det här ämnen *suck*.
 
 
 
Jag kan inte säga att jag påverkades personligen av media när jag mådde dåligt över min kropp, (ni läsa om min berg-och-dal-bana i vikt här (klick)..) men jag vet att många andra i min omgivning kollar på kända tjejer och kvinnor och avundas deras kroppar, men det alla min fina vänner tycks glömma är att ALLA har olika utgångslägen, vissa måste tänka mera på vad de stoppar i sig för att hålla formen, medan andra inte ens behöver träna för att ha en smal figur, MEN det är här det blir lite farligt tycker jag, för även om någon är smal och kan vräka i sig chips och burgare utan att gå upp i vikt betyder inte det att kroppen är hälsosam, att vara smal är inte lika med att ha en hälsosam kropp!!!! Varför ska det vara så svårt att förstå, jag blir så ledsen!
 
 
Allt fler ser jag går på snabbdieter, dricker soppor, tar bantningspiller osv. och visst kan jag förstå det kan hjälpa en på traven, men jag skulle ALDRIG rekommendera det, det är en genväg som sen högst antagligen inte kommer att hålla, för när du slutat med soppan/dryckerna/pillren är det stor risk du går upp igen eftersom dina matvanor är inte korrigerade och din kost är inte stabil nog för att ge dig allt du behöver eller så ger kosten dig mer än du behöver. Jag vill egentligen inte skriva om att gå ner i vikt för jag gillar inte bantning, men då jag hör människor som ständigt pratar om viktnedgång vet jag ju att det finns flera som läser denna blogg som också ständigt har de tankarna i skallen, så då vill jag få skriva hur JAG tycker det ska gå till och tipsa om hur en stabil viktnedgång sker, och hur du stannar på din målvikt , ditt mål var kroppen mår bra! Ni får tycka jag är dryg, men jag anser min viktnedgång har varti den optimala och hälsosammaste. Det gick inte snabbt men jag har inte gått upp ett kg sedan jag kände mig nöjd med vikt och kropp! Jag har lovat vara ärlig här i bloggen (det finns redan så många ytliga träningsbloggar var allt är bara en dans på röda rosor), så här nedan kommer jag förklara min resa lite mera och vägleda så gott jag kan!
 
 1. Jag kan aldrig skriva för många gånger!! Först måste du må bra i knoppen innan du börjar göra något åt kroppen. Jag mådde dåligt av många orsaker den perioden i mitt då jag var som störst och jag tröståt som jag tidigare skrivit, men när jag fick hjälp av en underbar psykolog och blev riktad in på rätt bana igen kunde jag fokusera på rätt saker så småning om. Nu menar jag inte ni ska ta till psykolog om ni inte behöver, utan jag vill poängtera hur viktigt det är att du har rätt tankesätt gällande dig själv och din kropp innan du börjar åtgärna hur din kropp ser ut. Psykiskt välmående är största byggstenen du kan ha!!
 2. Du måste bara lära dig att utgå från din själv, din situation, ditt utgångsläge. Jag börjar bli trött och ledsen av att höra om hur folk vill se ut som Jennifer Aniston och bloggaren Kenza för att de har de "perfekta kropparna".. Är jag ända som inte tycker att de är så speciella, alla är vi ju vackra och de kvinnorna är ju precis som oss helt vanliga tjejer men sina unika utgångslägen! Men jag skulle aldrig kunna se ut som dem eftersom jag har en päronformad röv och stadiga ben, mina lår kommer alltid att gå ihop för jag är byggd så. Ska jag banta ner mig så låren inte rör vid varandra skulle inget finnas kvar av mig!! Nej, så nu älskade läsare får ni sluta ser hur andra se ut och fokusera på er själva, ni är alla unika vare sig ni vill tro det eller ej!
 3. Du måste göra upp mål och delmål som du ska nå påvägen till slutmålet. Mitt första delmål var att komma igång med träningen. Mitt andra delmål var att få bort centrimetrar och snabbt rann det av mig. på de första 5 träningsgångern hade jag om jag minns rätt tränat bort 12 cm på min kropp (mätt från, armar, ben, höfter, mage, bröst, låt, knä, vader)!! Det är mycket roligare att träna om du har små delmål så du ser när du får förändring. MEN AKTA DIG FÖR ATT STIRRA DIG BLIND PÅ VÅGEN, för den säger inte ens 50% av sanningen!! Muskler väger mer än fett!!
 4. Gör också upp en tidsplan och fundera över hur mycket du är villig att satsa. Fundera på hur rimligt är det att nå målen, ska du komma i ett par byxor som är en storlek mindre om 6 månader eller, ska du orka 20 kg mer i benpress inom 2 månader osv.
 5. Jag tycker inte man ska behöva vara rädd för att fråga om hjälp. Behöver du någon som slår med piskan på ryggen för att du ska få tummen ur, om du har inte kunskapen eller driven att komma igång, är det inte då värt att anlita en personlig tränar som hjälper dig i början? Jag vände mig till LadySlim och jag kan med handen på hjärtat säga jag inte skulle kommit igång om det inte vore för dem!
 6. Börja en träningsform som funkar för dig. När jag började träna igen skulle ett vanligt gym aldrig funkat, för min största svaghet är att jag jämför mig allt för mycket med hur bra jag varit på något, så när jag var på ett vanligt gym tänkte jag bara på hur mycket jag orkat tidigare, men på LadySlim var det en ny tränignsform som jag inte kunde jämföra mig med hur jag tidigare orkat eftersom jag inte utfört sådan träning tidigare. Du måste hitta det du tycker är roligt.
 7. Gruppträning är super bra i början! Arbis ordnar grupper, botniahallen ordnar grupper, gymmen drar gruppgymnastik osv. eller ta med någon vän och börja motionera jag lovar du kommer bättre igång!
 8. Sen när det kommer till maten, tänk på vad du stoppar i dig och var koncekvent! Ett tag vägde jag maten jag åt, men av naturen är jag lat så det lämnade bort ganska snabbt. Men vet du var kolhydrater, proteiner, fetter osv. finns, ja då klarar du dig med enkel matematik. Ät mindre kcal än du gör dig av med!
 9. BANTA inte utan börjar röra på dig och äta mindre men oftare. Kroppen behöver näring, får kroppen inte näring då du motionerar börjar den äta av din musklemassa till sist och du blir ett benrangel istället för att få fina muskler på din kropp. 
 10. Variera din träning så du inte tröttnar. Gå ut och gå, åk och simma, cykla till jobbet/skolan, börja rida, gå till gymmet osv. Variera så det känns roligt och inte blir uttjatat! Styrketräning förbränner bra! Jag var tidigare rädd att använda för mycket tyngder eftersom jag trodde att jag skulle börja se ut som en bodybuilder så jag körde med lättare vikter och tränade "uthållighet", men efter att jag börjat slänga på mer vikter ser jag större skillnader på min kropp och den blir tightare!! :)
 11. VIKTIGASTE PUNKTEN! Du ska aldrig ändra på din kroppsutseende för någon annan än din egen skull!!
Det jag avskyr mest är när jag hör människor klaga över sina kroppar/kondition gällande dittan och dattan, men de gör absolut ingenting åt det. Gör man inget har man inte rätt att klaga!! Samma tycker jag gällande politik, röstar du inte har du inte rätt att klaga! Jag låter kanske hård, men jag tycker hälsosamma tränignsmetoder och "bantnings-sätt" ska framföras mer och starkare. Jag menar sitter du och äter skräpmat ofta, mycket bröd eller bulla och inte rör på dig mycket, ja men då tusan kan du ju inte sitta och klaga. Gör något åt saken, för bättre blir det inte att ta en pizzabit till eller en till bulla. T.ex. jag burkar köra med att då jag  helst skulle vilja slänga mig ner i sängen då åker jag till gymmet den tiden istället. Som igår, då visste jag att jag skulle vara helt slut efter praktiken, så jag hade packat min gymväska på morgonen och tagit med den till praktiken, och eftersom jag cyklar förbi gymmet på hemvägen svängde jag in där efter praktiken så jag skulle få min träningen överstökad, för man måste arbeta emot sina ursäkter!! Tro mig, jag har haft MÅNGA (!!)  ursäkter för att slippa träna, Thomas kan intyga gällande det! Men man måste kämpa! ;)
 
 
 
Jag tycker inte alltid det är roligt att träna, ibland är det svinjobbigt och tungt, men maten smakar så mycket bättre efteråt, och jag kan med gott samvete äta godis eller en pizza då istället. Thomas är duktigare än mig på att avstå från sådant skräp, men för mig är det en livskvalitet att få unna sig en god kerrosateria från HESBURGER eller en capriccosa från pizzerian, men jag ger mig bara tillåtelse om jag har tränat samma vecka 2-3 ggr!! :) Jag beundrar de som klarar av att hålla sig borta från skräpmat, men jag känner inte jag behöver det, det är faktiskt gott med skräpmat ibland, det står jag för, men det skall vara måtta med allt bara!
 
Hoppas jag inte trampade någon på tårna nu eller gjorde någon upprörd, för min text är menat med all välmening och jag önskade bara flera kunde dela synen om hur en hälsosam kvinnokropp ska se ut och hur underbart fina alla är och har OLIKA utgångslägen.
 
Jag diggar din inställning! Dock tycker jag det är synd om det enda som motiverar en för träning är att gå ner i vikt. Träning borde vara något man gör för att förbättra livskvaliteten i högre åldrar. Träning måste inte heller vara gym, det kan lika bra vara att cykla istället för att ta bilen. Och jag tycker definitivt man bör unna sig skräpmat/karkki/annat gott och ohälsosamt ibland.

Svar: Jo jag håller helt med dig, jag vet inte om jag fick fram det så bra i texten, men jag diggar inte heller att allt ska handla om att gå ner i vikt när det kommer till träning, men det är fakta att de flesta tränar med det som morot, jag har ju själv varit en sådan motionär. :)Man ska unna sig skitmat ibland, det är så roligare att hålla sig nyttig där emellan då när man vet man ibalnd får unna sig! :) // Annu
Annu Åkers

2013-04-10 // 19:44:42

Jätte bra inlägg och jag håller helt med dig! :)

Svar: Tack ska du ha! :) // Annu
Annu Åkers

2013-04-10 // 20:37:13
» Sonja

Bra skrivet! Kunde inte ha sagt det bättre själv :) Allas kroppar är unika och därför är det så viktigt att fokusera på sig själv och inte jämföra sig med andra. Och nu blev jag sugen på kerros, bästa hamburgaren som finns :D

2013-04-16 // 11:55:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!