Pumpning av benen

Först vill jag säga, va kul att vi redan fått frågor i FRÅGESTUND, fortsätt skicka in bara! :) Ni har ju på er till söndag att ställa frågor till mig och Thomas.
 
Nu är jag i alla fall mätt, belåten och nöjd då jag slänger mig ner i sägen en stund, det tycker jag faktiskt jag förtjänar! Men snart måste jag upp igen och vidare till stallet.. Igen ett pass i salen avklarat, och idag tränade jag benen. Men jag hade slarvat med maten idag så orkade inte alls lika mycket som jag velat och mjölksyran i benen kom snabbt, så vad lär vi oss av detta?? SLARVA FÖR F*N INTE MED MATEN!! hehe
 
Hade med mig goaste Sara idag igen och fast vi inte tog i lika mycke kanske som förra veckan så rann svetten och musklerna var trötta när man gick i bastu. Speciellt knäböj i smith-maskinen tog bra på benen, men det ska ju kännas när man tränar också.. Har jag hört i alla fall, höhö!
 
 
 
Det här är övningen knäböj, vikter på stången och så "stiger" man upp från då man "sitter" i luften, haha vad bra jag är att förklara då! Men super bra övning, det bränner verkligen i musklerna!!
 
 
// ANNU

Anmäld till BotniaVasan

Jepp, idag anmälde jag mig frivilligt till 52 km skidning söndagen den 10.2. Kan bli riktigt spännande och jag har absolut ingen aning om vilken sluttid jag kan vänta mig. Eftersom det är första gången jag deltar så är jag nöjd bara jag kommer igenom. Dessutom så har jag ju drygt en veckas tid att träna! Kul ska det i alla fall bli!
 
 
Thomas.

FRÅGESTUND

Nu när jag ligger helt utslagen av en för j*vlig ihållande huvudvärk så tänkte jag, vad passar nu inte bättre än en liten FRÅGESTUND?!
 
Ni kan bombadera mig och Thomas med frågor om allt från himmel till jord! Ni har på er fram till söndag kl 18, så svarar vi på alla frågor senare under söndag kväll! Hit us!
 
 
 

Löpning i blåst och halka

Att springa själv tycker jag ibland kan bli lite tråkigt. Dessutom hamnar jag mycket lättare i mitt  "bekvämlighets tempo" när jag springer ensam. Men ikväll hade jag David med mig, det blev 11 km i passligt prattempo. Men j*vlar vad halt det var längs med strandpromenaden. Vi gjorde det bra som kom hem utan benbrot i alla fall!
 
Det blev dessutom ett par set med chins som bonus under löprundan.
 
Thomas.
 
 
 

Aktivaste soffpotatisen, det är jag det!!

Tjohoo, jag slapp upp ur soffan!! Men det blev att cyklade fort som tusan till LadyLine för att hinna på Sofias Spinning+BodyPump timme, men jag hann!! Så först var det alltså 30 min Spinning följt av 45 min BodyPump, och jag kan lova mina muskler är spagetti nu!!
 
Tog det liite lite lugnare i Spinningen för att orka med BodyPumpen sen också, men svetten rann nog för det, och i BodyPumpen tog jag nästan dubbelt mera vikter än jag brukar i vissa övningar, så jag fick ta små pauser ibland eftersom mina muskler blev helt loppu slut, men det var så värt det!!
 
Måste skryta lite på Sofia! Hon har inte råkat dra några timmar då jag har passligt att träna nu under hösten, så när jag såg på LadyLines Facebooksida att  hon skulle dra passet idag tänkte jag nej nu sakran!! Vilken kvinna, det var riktigt roligt! Minns jag gick på hennes spinningtimme på Saras vänpass för kanske 2-3 år sedan, och nog var hon bra att dra då också, men nu!!! Applåder!! De har nog så bra dragare på LadyLine och SportClub, karismatiska och härliga hela buntten!
 
Men nu måste jag skynda vidare till hästen min och motionera honom också! Fanken jag är bra!
 
 
Nöjd o glad efter träningspasset
 

Upp din soffpotatis!!

Alltså jag skulle aldrig satt mig enr i soffan med skolarbete, nu vet jag inte hur jag ska orka upp härifrån soffan ;) Planen är att jag ska hinna på ett spinning bodypump pass nu som börjar 16:30... Men då det är så skönt under filten...
 
NEJ NU  SKA JAG UPP UR SOFFAN!!!!
 
 

Men det är ju så sköönt här under filten!!

Upp din soffpotatis!!

Alltså jag skulle aldrig satt mig ner i soffan med skolarbete, nu vet jag inte hur jag ska orka upp härifrån soffan ;) Planen är att jag ska hinna på ett spinning bodypump pass nu som börjar 16:30... Men då det är så skönt under filten...
 
NEJ NU  SKA JAG UPP UR SOFFAN!!!!
 
 

Men det är ju så sköönt här under filten!!

Styrketräning vs konditionsträning

 
 
 
Dagens träningspass är avklarat. Idag stod konditionsträning på tur, och på grund av det dåliga vädret fick det bli inomhusträning. Det blev 7 km intervall löpning på löpbandet. Som avslutning gjorde jag magövningar följt av nedvärmande stretchning.
 
Förutom att jag i min träning strävar efter ökad styrka och muskelmassa, så vill jag även behålla en god kondition och bra rörlighet. Problemet är att det har konstaterats att konditionsträning (pulshöjande fysisk aktivitet) i direkt samband med styrketräning, hämmar muskeltillväxten. Muskeltillväxten sker ju som du säkert vet, först efter själva träningspasset. D.v.s. dina muskler växer inte och blir stora under tiden du lyfter och tränar på gymmet, de bryts enbart ner. Det är först efter träningen, när du äter och sover som muskeltillväxten sker. Därför är maten och vila minst lika viktigt som träningen när du strävar efter bästa möjliga resutat.
 
Detta är orsaken till att jag försöker köra konditionsträning och styrketräning på olika dagar. Eller, om jag nödvändigtvis vill köra båda typerna av träning under samma dag, så försöker jag att skilja åt träningarna tidsmässigt så långt ifrån varandra som möjligt. T.ex. kondtionspass från morgonen (personligen klarar jag bättre av pulshöjande aktivitet från morgonsidan än tung styrketräning) och sedan tung styrketräning på kvällen.
 
Dock så är det ju en helt annan sak för dig som vill gå ner i vikt. Där gäller enkel matematik. Om du gör av med mera energi än vad du stoppar i dig, så kommer du att gå ner i vikt. Där kan nämnas att styrketräning även är en mycket bra metod, trots att man inte kanske svettas lika mycket som när du springer, cyklar eller motsvarande. När du styrketränar bygger du mera muskler på din kropp, och ju mera muskelmassa du har, desto mera förbränner din kropp i viloläge.
 
Förut kunde jag tillbringa 45-60 minuter på gymmet, för att sedan direkt springa i 30 min. Men jag måste säga att jag har fått mycket bättre resultat efter att jag slutade med det upplägget. Alla reagerar vi ju olika på olika typer av träningsupplägg, men jag tror verkligen generellt sett att detta gäller många av oss. Att man som uppvärmning springer eller cyklar 5-10 minuter före styrketräningen hör ju till för att undvika skador, precis som lätt nedvärmning efteråt. Men vill man ha maximal muskeltillväxt så borde träningspassen skiljas åt.
 
Väljer du i alla fall att kombinera träningarna så är det ju absolut inte någon panik, men det är kanske inte det optimalaste. Träning är ändå alltid träning, oberoende av ditt upplägg.
 
 
Thomas.
 
 
 

Veckans träningssaldo för Thomas

Måndag: Starting Strength Program A
Tisdag: 13 km skidning
Onsdag: 15 km skidning på förmiddagen. Starting Strength Program B på kvällen
Torsdag: 6 km skidning
Fredag: Starting Strength Program A
Lördag: 20 km skidning
Söndag: 8 km skidning på förmiddagen. Starting Strength Program B på kvällen
 
 
Thomas.
 
 

Blev nästan förbannad

Nåjaa, nu har jag också fått ställa mig på skidorna igen. Senast jag skidade var i gymnasiet för 4 år sedan, då tyckte jag det var roligt och jag och en annan tjej var alltid först i mål *skryt skryt*. MEN idag var det allt annat än roligt och peppande att skida!!!
 
Jag blev bara förbannad emellanåt!! Skidorna var så bakhala att i uppförsbackar spände man hela kroppen så man inte skulle falla omkull eftersom man knappt fick något stöd att knuffa sig framåt med, jag fick inte ens njuta av nerförsbacken eftersom man inte fick tillräckligt med fart när man försökte trycka ifrån med benen.
 
Två varv (= 5,2 km) for jag runt i vasklotskogen och efter det var jag helt slut.. Thomas skidade 3 varv och betydligt lättare men han har ju bättre kondition och bättre skidor än mig också.. Näe, denna dag var inte alls rolig att skida på, skidorna ska nog fixas till om jag ska ställa mig på dem en gång till, för idag var det allt annat än roligt!!!
 
Men nöjd är jag i alla fall att jag tog en tur. Nu ska jag åka och kika på hopptävling och efter det själv och rida. Aktiv söndag!
 
 

Lördagsfilm!

 
Eftersom Annu skall ut och äta med en väninna ikväll så skall jag passa på att se en film som jag fick hem i brevlådan för ett par dagar sedan, nämligen Pumping Iron. Det är en dokumentärfilm om bodybuilding från 1977 där man får följa med b.la. Arnold Schwarzenegger. Hoppas på att den är sevärd.
 
Thomas.

Matlagning, inte min starka sida

Det som jag måste jobba mest med för att få bra resultat med min träning är att vara ännu nogrannare med att äta regelbundet och enligt tallriksmodellen. Jag har heller inte så stort intresse av matlagning, men att äta mat gör jag mer än gärna, så det är väl där största problemet är!
 
Så att dela med sig av maträtter har inte varit någon hit här på bloggen eftersom det är den biten jag i alla fall verkligen borde bli bättre på. Thomas äter ju i stora lass och sköter det där mycket bättre än mig, men jag måste verklige bli bättre och inte låta det gå så länge mellan målen.
 
Så därför tänkte jag dela med mig av ett busenkelt och gott recept här till er som går snabbt att röra ihop och smakar nam nam!! Sen så är det billigt att tillreda också, så fattiga studeranden som vi  ger 4 av 5 möjliga till denna rätt med det i åtanke..
 
 
 
INGREDIENSER:
300-400 g strimlat griskött
150 g wookgrönsaker
1/2 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 l köttbuljong
80 g äggnudar
 
GÖR SÅ HÄR:
Stek köttet och grönsakerna i en klick smör, krydda. Koka upp buljongen i en kastrull och lägg i köttet och grönsakerna när buljongen löst upp sig. Lägg i nudlarna och låt koka ihop i ca 5 min. DONE
 
Sen kan man ju välja om man vill ha bröd till, idag valde vi det. Även om det inte var det hälsosammaste valet, men gott var det!!
 
SMAKLIG MÅLTID!!
 
ANNU

Sällskap i spåret

Förmiddagen tillbringades i skidspåret vid Skogsberget med "svärfar". Tempot var passligt och skidspåret nyuppkört. Dessutom var det endast några minusgrader, så det var ren njutning att staka runt. GPS'n visade slutligen 20 km och det var vi nöjda med!
 
 
Thomas.

Bra träningsmusik

När jag själv är och tränar så är bra träningsmusik A & O. Har jag inte bra träningsmusik pumpandes i mina öron så blir det till ingenting av min träning (förutom när jag tränar med en kompis). Musiken får en verkligen att ge det där lilla extra.
 
Speciellt i uppvärmnignen är jag beroende av musiken för att hålla ett bra tempo till exempel när jag springer eller är på crosstrainern. Är jag ute och springer så där annars så kommer jag ingenstans om jag inte har musik i öronen!
 
Här är några av min playlist när jag tränar (klicka på låtarna för att lyssna på dem!) :)
 
Uppvärmning  - crosstrainer/löpning
Bruno Mars - Marry You
Thin Lizzy - The boys are back in town
Maskinen - Krossa alla fönster
Kelly Clarkson - What doesn't kill you
Leona Lewis - Collide
 
Muskelpumpning - vikter/maskiner
LMFAO - Sexy and I know it
Rihanna - S&M
Swedish house maffia - Greyhound
Fergie (ft. pitbull) - Feel alive
Kiss My - Matt Hewie & Patrick Aruelle
Kylie Monouge - timebomb
 
Nervarvning - Stretchning
Demi Lovato - Skyscraper
Adele - Some like you
Maroon 5 - Payphone
Taylor Swift - Eyes Open
 
 

Dagens träningspass

Vilken girlpower det var idag på gymmet, och powern berodde inte på att det endast var kvinnor i salen (LadyLine) utan att jag och Sara tränade så musklerna bara skakade!! Vi hade fokus på armar, mage, och rygg idag, men främst armarna. Vi tränade både biceps och triceps och musklerna i armarna bara skakade när vi gjorde sista repetitionerna. Så härlig känsla (trodde aldrg jag skulle känna glädje av att vara helt slut!! ;) haha)
 
Till skillnad från då jag senast skrev om hur jag tränade så ökade vi vikter idag efter varje repetition och vi körde tre repetitioner, och 7 olika armövningar. Sedan avslutade vi med lite plankanövningar och andra magisar. Ni kan gissa hur skönt det var att varva ner i bastun efter vår 1,5 timmes träning!! Det obehagliga var bara att jag tänkte svimma när jag duschade, jag mådde illa och synfältet blev luddigare. När jag kommenterade det till Sara sa hon jag såg blek ut så jag satt mig ner på huk och huvudet lågt. Det var riktgt obehagligt!! Som tur blev det bättre då jag fått dricka lite vatten och hållit huvudet neråt en stund..

Men nog om det negativa, här kommer lite bilder som Sara diskret knäppte på de olika övningarna vi gjorde! Det var så kul att träna med Sara, ni ska verkligen hitta en kompis att träna med så ser ni det är mycket roligare då man kan skratta åt sig själv och med varandra, och så då när man vill ge upp pushar man varandra att ta en extra repetition. Great Success
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bra träningsdag!

Även denna dag blev det skidning på schemat. Jag ville prova ett nytt ställe så det fick bli Skogsberget där det finns två spår, ett som är knappa 3 km och ett på 6 km. Jag skidade 15 km tills det blev lite problem med de nya stavarna. Åkte sedan direkt via affären där jag köpte dem, så saken ordnade sig utan att jag behövde betala extra.
 
Skidspåret vid Skogsberget var i helt fantastiskt skick och vädret var finare än igår om möjligt. Men jag måste erkänna att de 13 km från igår kändes av i höftböjaren, men efter några kilometer släppte det och sen var det bara att köra! Det var förmiddagens träningspass.
 
På kvällen var det dags för gymmet och program B i "Starting Strength" upplägget. Jag var lite rädd för att jag inte skulle orka öka i alla övningar som jag ville, på grund av förmiddagens skidning. Men positiva nyheter! Allting kändes bra och styrkan och orken fanns att öka i alla moment. Success!!
 
Nu har man det bästa att se fram emot. Återhämtningen i form av MAT och VILA!
 
 
Thomas.

Hemskt ledsen

Jag är hemskt ledsen att suger på dessa dåliga träningsinlägg denna vecka, men jag ha ännu inte hunnit träna, det är skoluppgifter upp över öronen och har fortfarande sjuk häst och mycket annat på G jag inte vill skriva om här ;)
 
MEN i morgon ska jag och träna med min goda vän Sara, så då lovar jag någon träningsbild. Vi kommer att träna armar då, och eftersom det inte blev någon träning idag (som var inplanerat) tänkte jag lägga till lite mag/rygg muskeltärning till samma träningspass!
 
Tur att T är aktiv och updaterar er om sin träning så ni har något att läsa om! :)
 
 
Annu

Premiärtur

Idag blev det fem varv i skidspåret vid Vasklot, enligt GPSn blev det drygt 13 km. Helt passligt med tanke på att det var en stund sedan man skidade senast. Det fina vädret och känslan efteråt gav mig lite blodad tand, så kanske man siktar på 20 km imorgon?
 
 
 
Thomas.

Träningsbloggar

Tjohoo alla bloggläsare!!
 
Både jag och Thomas läser många tränings och hälsobloggar och tycker det är sjukt kul och inspirerande, så kan inte ni kommentera inlägget med de bloggar ni läser, eller om ni själv har någon träningsblogg.
 
Sen kan vi lista våran top 5 så ni kanske hittar någon blogg som ni inte läst tidigare!
 
Så dela med dig av din(a) favorit träningsblogg(ar) genom att lämna en kommentar!! :)

10 år sedan sist..

Jag har funderat till och från nu redan ett par vintrar. Men idag slog jag till. Jag köpte ett par längdskidor. Det är ca.10 år sedan jag sist stod på ett par skidor, och då hatade jag allt kring skidåkning. Men det känns som att tiden är inne att prova på igen. Imorgon blir det hur som helst premiärtur!
 
Detta kan bli en bra kompletering under vinterhalvåret istället för löpning och cykling. Det ska till och med bli kul!
 

Veckans träningssaldo för Thomas

Starting Strength styrketräningsprogram inleds

Alla Starting Strength övningar innehåller uppvärmningslyft, men jag väljer att här enbart nämna antalet set och repetitioner för de "riktiga lyften"
Tanken är att det skall vara progressiv styrketräning, alltså att jag sakta men säkert skall kunna öka på vikterna i övningarna.
Egen kroppsvikt: 96 kg
 
Söndag 13.1
Starting Strength Program A

Knäböj 3*5
Bänkpress 3*5
Marklyft 1*5
 
Måndag 14.1
 
7 km löpning plus rörlighetsträning
 
Tisdag 15.1.2013
Starting Strength Program B
 
Knäböj 3*5
Militräpress 3*5
Chins 12*kroppsvikt, 10*kroppsvikt, 7*kroppsvikt
 
Onsdag 16.1.2013
 
Morgonlänk 6 km, kort kvällspass med magträning och stretch
 
Torsdag 17.1.2013
Starting Strength Program A
 
Knäböj 3*5
Bänkpress 3*5
Marklyft 1*5
 
Fredag 18.1.2013
 
Rörlighetsträning
 
Lördag 19.1.2013
Starting Stength Program B
 
Knäböj 3*5
Militärpress 3*5
Chins 15*kroppsvikt, 9*kroppsvikt, 8*kroppsvikt
 
Söndag 20.1.2013
 
Lugn söndagslänk 5 km
 

Resultat är något man skapar - inte får

Jag tänkte försöka peppa er andra soffpotatisar till att hitta motivation som tar er upp från soffan och orka att traska iväg till gymmet. Så här är mina tips att komma igång. Hoppas det hjälper någon av er! :)
 
Det som faktiskt motiverat mig mest är att hitta en träningskompis, min roligaste träningskompis är faktiskt Emma, hon vet hur lat jag är av naturen så när vi är i salen är det hon som slår med piskan på mig och ser till att jag tar tyngre vikter osv. Sen är det så mysig avslutning att sitta i infraröda bastun eller vanlig bastu och prata om livet med en bän, typ. hehe! Om du har en tränigskompis så måste du ju verkligen åka iväg till gymmet om ni bokat tid, annars är det bara otroligt fräckt att dissa vännen din, eller hur??
 
Investera i dig själv och din hälsa, det sade Mårten Nylén på hans föreläsning och det har jag tyckt länge! Många höjde på ögonbrynen och skrattade bakom ryggen när jag började på LadySlim, eftersom de ansåg att dra i lite band i en varm "kuvös" inte var någon träning, och vem betalar så där mycket för att göra det?? Men det fick de äta upp när jag tränat bort 65 cm av min dåvarande kropp och nästan 10 kg. Det jag vill få fram är att om du har svårt att komma igång, betala då för att någon ska hjälpa dig så du hittar motivationen och så att du får kunskapen att träna rätt och framför allt äta rätt!! LadySlim fungerade som Personal trainer och fick mig tillbaka på träningsspåret, så att jag nu idag kan träna på egenhand då jag har byggklossarna i grunden som bygger upp träningen - kunskap & bra matvanor -. Första årskullen har precis blivit utexaminerade från Norvalla om ni söker personligtränare, och LadySlim finns in i centrum här i Vasa om ni vill satsa stenhårt och har möjlighet ekonomiskt, jag har varit kalasnöjd med LadySlim!!
 
Sen om du inte gillar att gå i salen så har många gym idag ledda timmar, för mig var det toppen på LadyLine och SportsClub för de har så otroligt karismatiska och bra personal som drar olika sorters timmar. Eftersom jag inte är så graciös eller dansar särskilt bra, så diggar jag absolut mest BodyCombat (boxning och hopp), BodyAttack (typ aerobic) och BodyPumb (stång med vikter på). Dessa timmar får man upp pulsen på och man kan variera sin träning. Jag är mest på BodyCombat och BodyPump eftersom BodyCombat får man upp pulsen och ut aggressioner på, och i BodyPump får man öva mera styrka och stabilitet samtidigt som man bygger muskler (beroende på hur mycket vikter man har), men båda tränar uthållighet vilket jag gillar!!
 
 
En annan sak som kan motivera dig, i alla fall motiverar det mig eftersom jag är lite ytlig av mig ibland.... Snygga träningskläder. Jag menar inte du skall stå och sminka dig före ett tränigspass, nej, nej, utan unna dig en snygg trängstopp och tränigsbyxor, det motiverar mig i alla fall. Jag har inte många men några fina träningstoppar som är färgglada och jag känner mig pigg i dem. Förmånlilga och ok träningskläder hittar du bl.a. här.
 
Lägg upp mål, vill du gå ner i vikt? I så fall hur mycket är ett rimligt mål? När ska du nå målet? Vill du bli starkare? Hur mycket vikter vill du klara av lyfta? Vill du bli fastare i kroppen? Är det något klädesplagg du vill rymmas in i? Vill du klara av att springa i Botnialöpet ? osv. Du måste ha mål för att motivera dig. Inte träna bara för att träna. Något jag kommer att ha när jag är i salen nu är en träningsdabok, ett litet häfte var jag skriver upp vilka övningar jag gjort och hur många vikter jag orkade, för att nästa gång ha kolla och orka samma eller mera.
 
Det är några av mina tips, hoppas de hjälper någon av er! KRAM!
 
 
 
 
 

Man kan inte kontrollera allt

Jag har suttit och övervägt om jag skall publicera detta eller ej, men kom fram till att jag ska publicera. För visst är detta kanske ett inlägg som är rätt så personligt, men en hälsoblogg/tränignsblogg innebär också att psyket skall må bra, därför bestämde jag mig för att publicera detta. Planen var att jag sklle hinna med ett träningspass idag på eftermiddagen efter stallet, men den planen förstördes när jag lämnade mitt på vägen påväg hem från stallet eftersom bilf*ns fläkt sade upp kontraktet och rutorna immade igen. Så där satt jag då en bra stund innan pappa kom till min räddning och vi fick efter en stund igång bilskrällets fläkt så jag kunde köra hem, men då hade klockan hunnit bli för mycket för att jag skulle hinna med ett träningspass.
 
Det var kanske lika bra bilens fläkt sade upp kontraktet idag, för istället uppkom en viktig diskussion och ett konstaterande att vardagen måste omprioriteras lite, för mår man inte bra psykiskt mår inte kroppen bra heller, och därför anser jag detta inlägg ändå kan publiceras här eftersom det är plus minus noll med att hårdträna för att bli mindre/större, eftersom önskvärda resultat blir svårare att uppnå när psyket/kroppen inte mår bra.
 
Alla tål vi olika mycket stress, vissa presterar bättre under stress, andra sämre. Min tolerans är lite lägre än andras när det kommer till att hantera stress, jag antar det fortfarande beror på att jag för 2 år sedan var sjukskriven för utbrändhet. Jag trodde kanske bara inte att jag skulle känna av utbrändheten så här pass länge efteråt, eftersom jag ändå fick hjälp i ett så pass "tidigt" skede. Men så här är det nu bara och jag måste bara lära mig att andas mellan varven och ta saker och ting i min takt och fokusera på rätt saker. Jag har kommit långt men är helt klart inte uppe på fötterna ännu..
 
Så kom ihåg att andas mellan varven och lyssnar på era kroppar, träning är viktigt men att du mår bra i knoppen är ännu viktigare eftersom då mår du också bra i kroppen! Vi har så många måsten idag och höga krav på oss själva så ibland måste vi tänka till och fundera om alla krav vi har på oss själva är så smarta och nödvändiga??
 
Ta hand om er och ha en fantastisk lördag! Nu ska jag mysa med Thomas och ladda om inför morgondagen!
 
 
 

Vad är egentligen kosttillskott?

Det har blivit otroligt populärt bland idrottsutövare idag att de använder sig av olika kosttillskott. I det här inlägget tänkte jag beskriva vad kosttillskott egentligen är och vilka jag själv använder mig av. Jag tänker enbart skrapa på ytan gällande ämnet, eftersom inlägget annars skulle kunna göras hur långs som helst. Förhoppningen är att efter du har läst detta så har du i alla fall en uppfattning om vad ett kosttillskott är, och varför man kan välja att använda sig av ett sådant.
 
Tanken bakom kosttillskott är just vad namnet säger, ett tillskott av näringsämnen utöver den egentliga maten som du äter varje dag. Din kropp behöver dagligen en blandning av olika näringsämen för att funka och må bra. Energin får vi från fett, kolhydrater och protein. Även olika mineraler och vitaminer behöver din kropp. Det bör endast innehålla ämnen som finns i kosten för att kunna tituleras kosttillskott. Några av dessa kan vara proteiner, kolhydrater, mineraler, fetter, mineraler mm.
 
 
Kan vem som helst använda sig av kosttillskott?
 
I princip så är svaret ja. Men enligt mig skall aldrig ett kosttillskott vara mer än, just det, ett tillskott. Man skall alltså inte ersätta den vanliga kosten för att istället bara dricka proteindrinkar och energikakor, slutresultatet blir helt enkelt inte bra. Oberoende vilken träningsform du utövar, så är en balanserad kost det viktigaste för att din kropp skall kunna utvecklas och må bra. När man har tränat riktigt hårt så kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med mängder av ett visst näringsämne, då kan ett litet kosttillskott vara lösningen för att du skall få ut maximalt av din träning.
 
Om du som mig styrketränar en hel del, så visste du säkert att protein är kroppens byggmaterial. Efter ett hårt träningspass tar jag själv kostillskott i form av proteiner. Effekterna är flera. Det påskyndar återhämtnings-processen och bidrar till ökad muskeltillväxt.
 
Kostillskott är med andra ord inte något "hocus pocus" ämne som du kan äta och sedan tro att du ska bli stor och stark. Om du inte tränar och gör någonting som är fysiskt krävande, så känner din kropp att den inte behöver uvecklas.Det krävs hårt fysiskt arbete som med tiden gör att du orkar mera än tidigare, oberoende om du skall lyfta, springa, cykla eller någon annan motsvarande motionsform. Näringsämnena i kosttillskottet finns även i normal kost men av olika skäl kan det ibland vara svårt att få i sig tillräckligt av ett specifikt ämne.
 
Som sagt, jag förespråkar varken att man ska ta kosttillskott, eller att man inte ska. Det väljer man själv efter behov. Huvudsaken är i alla fall att du äter näringsrikt och varierat, regelbundna tider.
 
 
Jag hoppas att du fick någonting ut av detta inlägg, och fråga gärna om det är någonting du funderar på!
 
 
 
 

Morgonträning

Dagens träningspass avklarat och det var fokus på bröst och armar idag. Thomas höll lite övningar åt mig och förklarade lite teknik åt mig och pushade kanske lite extra i början när jag inte trodde jag skulle orka och ville ge upp. Tungt var det och jag skakade bara i vissa övningar och tyckte det var rätt skönt att stretcha i bastun sen.
 
Vi körde lite olika övningar och dessa är enkla som man kan själv göra på gymmet i salen, så här är några bra övningar om ni vill träna. Viktigt att komma ihåg bara med övningarna du gör i salen, inget får göra ont, ta det lugnt så du inte sträcker dig när du har med vikter att göra, våga fråga om hjälp och tips av andra som tränar.
 
Det som många inte tänker på när det kommer till styrketräning, att ta inte hela kroppen varje gång du tränar. Träna en dag benen, en annan dag mage och rygg, en tredje gång armarna osv. Då får musklerna tid att vila och växa och så hinner du ta ut dig ordentligt i den muskelgrupp du tränar och får snabbare resultat! Jag tänkte inte heller på detta före Thomas lärde mig, hehe.
 
Här kommer lite tips nu då om övningar du kan göra i salen när du vill träna bröst, armar, axlar. Thomas förklarar under varje bild vad övningen tränar och vad du ska tänka på när du gör den! :)
 
 
Liggande hantelpress. Tränar böst, axlar och triceps. Tänk på att få ordentligt stöd när du ligger på bänken och att rörelserna med hantlarna är kontrollerade för att undvika skador. För att utföra så lägg dig ner på en bänk med hantlarna på raka armar. Sänk kontrollerat nedåt tills kontakt med bröstet och pressa sedan uppåt igen. Vid utgångsläget (bilden till vänster) så skall hantlarna och dina handflator peka framåt. Under rörelsen när du pressar upp (bilden till höger) så skall du rotera med handlederna så att hantlarna möts som bilden visar.
 
 
 
Bänkpress. Detta är en klassisk basövning och en av de bästa övningarna för att utvecklal muskulatruen i överkroppen. Tränar i huvudsak bröstmuskulaturen. För att utföra så ligger du på en bänk och lyfter skivstången på raka armar. Sänk stången långsamt och kontrollerat ned tills kontakt med bröstet, och pressa sedan upp stången igen, utan att studsa upp stången. Upprepa.
 
 
 
Tricepspress liggande med rak stång. Tränar triceps (baksidan på överarmen). För att utföra så ligger du på en bänk hållandes i en skivstång med något böjda armar (översta bilden). Sänk skivstången sakta nedåt utan att ändra  på överarmarnas läge. Sänk stången kontrollerat tills den nuddar din panna och pressa sedan upp igen. Tänk på att låsa överarmarna och att låta armbågarna peka uppåt/framåt och inte åt sidan.
 
 
 
 Armhäv i ringar. Tränar övre rygg, axlar och biceps. Ta tag i ringarna och lyft upp kroppen så att endast hälarna är i kontakt med golvet. Kroppen skall i detta läge bilda en rak linje från hälarna upp till axlarna. Häv nu upp kroppen genom att dra med rygg- och skulderbladsmuskulatur och i sista hand med armarna.
 
 
Magträning med pilatesboll. Sitt i upprätt ställning på bollen med fötterna på golvet. Gå med fötterna framåt så bollen är under kroppens höft rygg slut. Placera händerna över bröstet. Huvudet skall vara i en neutral position. Res dig upp med hakan och bröstet mot taket, spänn buken och höj axlarna upp. Återgå till startposition. Kom ihåg att hålla huvudet och ryggen i en neutral position.

Snart!

 
Snart dyker det upp ett inlägg om dagens träning och tips och fakta bakom övningarna!! So stay tuned!! :)
 
Tack för att ni varit duktiga och svarat på vår Poll vi lade upp igår!!
 
Annu & Thomas
 

Vem är ni?

Bloggen har haft många fler läsare än vi hade hoppats på, vilket är skitkul eftersom vi startat bloggen och kännt att denna sorts blogg inte funnits där ute i cyberspace ännu.
 
Så nu blev vi lite nyfikna på er. Kan inte ni kryssa i det som passar bäst in på er här nedan? Det är helt anonymt men ger oss lite information om vad vi har för sorts läsare så vi vet vilka sorts fakta och pepp-inlägg vi ska skriva! :)
 
Annu & Thomas

Vilodag + annat skoj

Idag blir det vilodag för min del från gymmet (medan Thomas har redan varit och tränat), dels för att jag har så mycket skolarbete och dels för jag har hemsk huvudvärk idag men egentligen för att jag MÅSTE som alla andra dagar hinna ut till hästen min och sköta om hans sår.
 
Men oroa er inte ifall T inte bloggar om sin träning idag, vi har planerat in ett roligt inlägg till i morgon. Det var många som önskade tränignstips och övningar man kan göra på gymmet, så i morgon ska Thomas träna mig på gymmet, så då tänkte vi passa på att ta några foton på övningar man kan göra. Bra va? :)
 
 

Vilodagar är minst lika viktiga som hårda träningspass.
Musklerna vilar och växer under vila (såvida vilan inte majoriteten av veckodagarna)

Svar på frågor

KOMMENTAR:
Angående kost: räknar ni kalorier. Typ har ni ett mål som ni skall komma upp till varje dag?? För ni matdagbok? Angående vikt och kropp: har ni några målsättningar med hur ni skall forma kroppen med träningen?? Minska/öka omfång?  Spännande att följa er!!
 
SVAR:
THOMAS svarar, jag kan först svara för min egel del så får Annu svara för sig själv här efter mig eftersom vi har olika mål. :)
 
Angående kosten så för ingen av oss för matdagbok i nuläget. Jag räknar inte kalorier, men jag skulle ändå vilja påstå att jag har bra koll på vad jag stoppar i mig. T.ex. så undviker jag att kolhydrater i större mängd. Men har jag gjort ett riktigt hårt träningspass på gymmet så då äter jag mycket kolhydrater för att tanka så att säga. Att jag däremot får i mig tillräckligt med protein är jag noga med. Jag försöker att få i mig ca 2 gram/kg kroppsvikt. D.v.s. när jag i dagsläget väger 96 kg så äter jag just under 200 gram protein per dag. Denna mängd delar jag upp på ca. 5 doser som jag äter under dagen.
 
Som målsättning i dagsläget har jag att öka i muskelmassa och styrka samtidigt som jag upprätthåller en "okej" grundkondition. :)
 
 
ANNU svarar. Precis som Thomas skrev för varken jag eller han matdagbok, MEN när jag började träna på LadySlim för 2 år sedan förde jag matdagbok som jag gick tillsammans med de anstälda igenom veckovis för att inse hur stora portioner jag åt, och hur lite jag förbrukade.
 
Thomas lever nog lite hälsosammare än mig, och han har också bättre koll på vad han stoppar i sig kalorimässigt eftersom han äter så han ska kunna prestera optimalt.. Jag tränar för att med samvete kunna äta en pizza eller hamburgare om jag känner för det, så nej jag räknar inte kalorier, men jag kollar på dem IBLAND.
 
Mitt mål med min kropp är att tighta till den vid rumpa och lår, eftersom dessa ställen är de jag stirrar mig blind på och vill få fastare. Konditionen vill jag också såklart förbättra och sen om lite magrutor kommer på köpet i farten av all träning så klagar jag inte, hehe. Mitt mål med vikten är att befinna mig någonstans mellan 60-65 kg, jag stirrar mig inte blind på vågen eftersom muskler väger mer än fett, och vikten i sig inte säger alla gånger så mycket om hur bra i skick du är.
 
 
 

För att jag också kan!

Jaa-a inte kunde jag ju låta Thomas vara en aktivare bloggare än mig här, så nu tänker jag också skriva om min träning. ;) Vi har annars läst alla era kommentarer och tackar hjärligt för dem och ska knåpa ihop inlägg och forma bloggen så även ni får ut maximalt att läsa vår träningsblogg! :)
 
Men nu till mig!! Jag har ju inte hunnit träna alls sedan lördagen eftersom jag måste prioritera att hinna ut varje dag till min sjuka häst, så därför kände jag extra mycket idag att jag borde röra på fläsket, så det blev BodyAttack 45 min på Sportsclub.
 
Men jeeestas, jag var ju trött efter uppvärmningen, jag förstår inte alls varför jag blev så trött. Jag hade ätit bra idag och så, men ändå blev jag trött i benmusklerna med det samma, och i utfallen kände jag verkligen av träningsvärken i baken!! Men i det stora hela var det kul, det var kända rörelser med trots att programmet hon drog idag var nytt för mig, enda negativa var att då jag kom så sen hamnade jag rätt långt bak så det blev lite väl trångt ibland då vi var så många, vi var över 40 personer i alla fall!!
 
Så nu har jag också bevisat att jag släpat mig till gymmet, nu blir det att stressa vidare och ta hand om min häst så jag förbränner de sista tårtbitarna som jag åt av igår!
 
 
 

Bra start på dagen!

 
250 g kvarg, mysli, 1 banan, 1 kiwi och frysta bär. En blandning som ger goda förutsättningar för en morgonlänk?
 
 
Jepp, 6 km lugn morgonlänk avklarad. Ganska skön känsla efteråt och helt okej sätt att börja dagen på!

Tyck till!

Idag hinner varken jag eller Thomas skriva något riktigt tränings-inlägg här på bloggen, jag fyller nämligen år idag (hela f*cking 22-år, hehe) och det är lite kaffe för familjen ikväll, så jag måste iväg nu före skolan och ta hand om hästen min, för direkt efter skolan måste jag baka lite nyttig kaka/tårta. Så därför tar jag denna morgonen i akt och tänker ge ER en uppgift!!
 
Jag såg nämligen att det redan är flera som kommenterat på bloggen och någon redan givit önskemål vad som önskas dyka upp här på bloggen vilket jag och Thomas blev så fantastiskt glad över. Så nu eftersom bloggen är så pass nystartad så tänkte jag ge er lite mer makt. Ni får mer än gärna skriva vad NI vill vi ska skriva om på bloggen, hur blir ni mest peppade, och vad vill ni veta mera om?
 
Skall det vara veckoscheman? Matdagbok? Tränignstips? Videobloggar? Frågestunder? Hur vill ni bloggen ska se ut, hjälp oss att utveckla bloggen till den bästa träningsbloggen någonsin! :)
 
 

Vem är Thomas?

Först måste jag erkänna en sak för dig som läser detta. Jag är aningen förvånad över mig själv att jag skulle skriva ett inlägg i en blogg. Orsakerna är många men orelevanta i dagsläget. För att göra en lång historia kort, så kan man väl säga att jag inte varit intresserad eller känt ett behov av att dela med mig händelser ur mitt liv för okända människor.
 
Men nu är det ju så att denna blogg skall handla om träning och kost, någonting som jag bara blir mera intresserad av för varje dag som går. Jag tycker själv om att läsa andra människors bloggar som kretsar kring träning. Många gånger kan man bli imponerad över andras resultat, så till den grad att man själv blir inspirerad att sätta upp egna personliga mål som man vill uppnå.
 
Därför tog jag mod till mig när Annu frågade om vi skulle skriva en träningsblogg tillsammans. Främst skriver jag för min egen skull, därför att man även kan likna bloggen med en personlig träningsdagbok, där jag kan blicka tillbaka och förhoppningsvis se att framsteg har skett i min träning. Med andra ord anser jag att bloggen är ett verktyg som gör att jag kan utvecklas och förbättra mina prestationer.
 
Vem är då jag? Namnet var Thomas, 25 år, som just blivit klar med studierna. Jag är uppvuxen i en kommun som heter/hette Maxmo men har nu bott en längre tid i Vasa. Som ung pojke spelade jag fotboll samt friidrottade en hel del men i tidiga tonåren kom andra intressen in i bilden som gjorde att jag slutade.
 
 
Det gick några år då jag inte utövade någon form av idrott överhuvudtaget, men som 17-åring blev jag introducerad för träningsformen styrketräning. Detta var en typ av idrott som jag direkt fattade intresse för. Mitt första gymbesök där jag faktiskt tränade, gjordes med en kompis och hans storebror som visade mig övningar och hur de skulle utföras. Efter det så var jag fast, och skulle nu vilja påstå att det är en livsstil som jag inte skulle klara mig utan.  Utöver styrketräningen tycker jag även om cykling, löpning och golf. Dessutom testar jag gärna på nya sporter så fort jag har möjlighet till det.
 
 
Jag kommer att skriva inlägg när jag känner för det. Det kan handla om allt från ett specifikt träningspass, kost, träningsrutiner, kosttilskott mm. Jag skriver som sagt för min egen skull, och är i grund och botten bara en glad amatör inom ämnet som försöker hitta min egen väg att uppnå resultat med träningen. Beroende på utgångsläge så har vi alla olika förutsättningar att lyckas, med andra ord behöver inte mitt träningsprogram funka för just dig, men jag hoppas att det i alla fall kan inspirera.
 
Som avslutning länkar jag till ett inspirationstal. Ett tankesätt som du kan tillämpa på oberoende vad du har som mål här i livet. Jag har alltid tyckt om olika citat när det kommer till träningssammanhang, de där som gör sig påminda i bakhuvudet och gör så att du orkar pressa den där sista repetitionen i ditt set.
 
Är det någonting som du funderar på gällande träning eller annat? Om så, fråga fritt! På återseende!
 
 
Thomas.

Inspirerad av Mårten Nylén

 I lördags var jag och min bättre hälft Thomas till Norvalla i Vörå för att inspireras av team Nylén bestående av Mårten och Malin. Jag hade fått denna upplevelse i födelsedagspresent av mina fina systrar, och det är verkligen top 5 i födelsedagspresenter jag fått genom åren!! De flesta känner igen Mårten Nylén från Sveriges version av Biggest Looser var han är en av huvud coacherna, och sen är han ju en populär personlig tränare som bl.a. har tränat 50 cent, Backstreet boys och många andra offentliga personer.
 
Dagens startade med en föreläsning på 90 min av Mårten själv. Han pratade om träning, balans i livet, resultat, mål och delmål samt framför allt hur man uppnår sina mål. Jag tycker det var en givande föreläsning och jag känner jag fick fler byggstenar att fortsätta framåt med min träning, men kan tänka mig de som tränat länge och kommit bättre igång än mig fick ännu mer ut av föreläsning och hur de ska motivera sig och gå vidare för att lägga nya mål med träningen. En riktigt toppen föreläsning med andra ord!!
 
 
 
 
 
 
I slutet av dagen så tränade vi ordentligt med hög puls och olika sorters träning i 1,5 h. Det var så otroligt roligt att träna med Mårten och Malin, de var peppande och gick runt och pushade oss när man helst ville bara ge upp för det var så tungt!! Nog förstår jag att Mårten tränar offentliga personer, för tusan om han skulle träna mig i ett halvår skulle jag vara starkast i stan!  Det är nog länge sedan jag varit så där slut i kroppen, att skriva ett textmeddelande efteråt var i princip omöjligt för händerna skakade så, och mina skinkor idag är såååå otroligt ömma, haha! 
 
Det jag gillade mest var att Mårten och Malin var så härliga människor, så jordnära och behagliga. Första frågan jag ställde var såklart överaddad med nervositet, men efter ett tag slappnade man av och det kändes inte alls som att man stod en halv meter ifrån en världskänd PT och diskuterade MIN träning och att han gav råd till lilla mig som inte många helst vet vem är!! Och så är ju både Mårten och Malin sjukt snygga så vi alla, oberoende kön, hade bra med ögongodis!
 
 
 
 
 
 
Jag var bara tvungen att ta ännu en bild tillsammans med Malin och Mårten efter man duschat. Jag menar de såg ju lika snygga ut fre  och efter träningen medan man själv var helt genom svettig och äcklig, haha!!
 

Vem är Annu??

ANNU kallas då jag som är en 176 cm lång och 22-årig sjukskötarstuderande som är hemma från Korsholm, Finland. Som liten var jag mycket aktiv med både simning och idrott, men vart efter jag blev äldre svalnade intresset av de idrotterna och min stora starka passion idag är hästar och ridning.
 
I December 2009 insjuknade jag i körtelfeber och blev ordentligt sjuk. Efter att jag friskförklarats återstod en jobbig period i mitt liv var jag helt enkelt åt massor och rörde på mig minimalt, man kan nästan kalla mina matvanor till tröstätande. Tröstätandet i sin tur resulterade i en viktökning på över 10 kg på endast 6 månader. Så från att ha haft en hälsosam tränad kropp i 19 år, och en dåvarande vikt runt 61-62 kg, till att tappa muskler och lägga på sig lite över 10 kg på så kort tid gjorde att självkänslan och självfötroendet var i botten. Men efter att fått en spark i baken och börjat på LadySlim började kilona och centimetrarna åka av mig. Jag vägde in mig på 76 kg vid LadySlim och idag står vågen stadigt på 64-65 kg, och jag har kommit igång med min träning.
 
 
Idag är fortfarande inte självdiciplinen gällande träningen den bästa, men jag försöker, och min pojkvän peppar mig efter bästa förmåga, men ni vet ju hur det är när en närastående peppar, man tolkar det lätt själv som gnäll fast det inte är menat så. Jag tränar vid LadyLine & SportsClub i Vasa och gjort det sedan hösten 2012. Nu är jag på gång och jag vill bara bli starkare. Ni får ta del av min resa här, och jag hoppas jag kan inspirera er som har lika dålig självdiciplin som mig och inte fått känslan att "f*n vad jag tycker det är roligt att träna!" som alla andra träningsbloggare skriver om, för jag har inte fått den känslan riktigt ännu, men jag blir glad och nöjd av mina resultat. Den träningsform jag verkligen älskar och känner YES, det här är roligt är ridning, men den tänker jag inte skriva om här, det kan ni läsa om här...
 
 
 

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!