KONTAKTUPPGIFTER

Om ni vill ha direkt kontakt med oss så har vi nu skaffat en e-mail för detta ändamål. Så vill du göra samarbeten eller har något annat på hjärtat, ta då gärna kontak!
 
Vår e-mail är ACTIVETOGETHER@LIVE.COM
 
 

Annu & Thomas

Magövningar

Jag har både gjort en videosnutt hur du kan träna magen och tagit foton. Vilket vill ni se här i bloggen? Ett inlägg om övningar hur man kan tränar magen har önskats, så material till ett sådant inlägg finns, men vilken variant vill ni se? :)
 
 
 

Thomas träningsupplägg del 2 av 2

I den första delen klicka så berättade jag om olika övningar som jag själv använder mig av när jag styrketränar. I det här inlägget kommer jag att försöka berätta varför jag valt att ta med just dessa övningar, och vilka resultat jag förväntar mig.
 
Jag skrev i det tidigare inlägget att syftet med varför vi styrketränar är individuellt. För att nämna några av många skäl som kan vara att få en snyggare kropp, ökad muskelmassa eller helt enkelt bli riktigt stark. Jag skrev även att i princip all typ av styrketräning främjar dessa mål. Men man kan fokusera och bygga upp träningen enligt ett specifikt sätt som är bäst lämpat för det önskvärda resultatet, t.ex. om man vill bygga maxmimalt med muskelmassa.
 
För min egen del så vill jag få ut så mycket som möjligt av den tid som jag spenderar på träning. Jag försöker skapa en fin balansgång mellan träning,kost och vila. Genom de år som jag har tränat så har jag kontinuerligt kunnat förbättra och effektivisera min träning på ett sätt som passar mig och min kropp. Jag tror aldrig man kan bli riktigt fullärd inom träning, åtminstone för egen del så lär jag mig någonting nytt så gott som varje dag. Man märker vilken sorts träning som ger goda resultat, och den träning som ger lite sämre.
 
Någonting som jag själv har underskattat en längre tid är hur effektiva basövningar är. Under en lång tid har jag till stor del använt mig av olika maskiner i min träning, utöver fria vikter såsom hantlar, stänger etc. Då tränade jag väldigt sällan marklyft, knäböj osv. Men jag märkte också att resultaten började bli sämre, trots att det spenderades mycket tid i gymmet. Utvecklingen i träningen avtog helt enkelt och därmed blev också motivationen sämre. Till sist blev det bara en rutin att gå till gymmet och träna det man "kände för" och med en vikt som "kändes" okej, vilket gjorde att utvecklingen stagnerade helt.
 
 
Det skulle krävas en föränding för att få tillbaka motivationen till styrketräningen och för att kunna skapa nya fina resultat. Jag valde att börja med ett program som kallas Starting Strength, ni kan läsa mera om det här, och från och med nu var det slutslösat med tid på träningsmaskiner. Programmet baserar sig på ett fåtal helkroppsövningar, med andra ord basövningar såsom bänkpress, marklyft, knäböj, chins och militärpress. Hela tanken bakom upplägget är att du progressivt skall kunna öka träningsvikterna som du använder dig av i respektive övning.
 
Min styrketräning baserar sig nu enbart på ett fåtal, men mycket effektiva övningar, där jag kan hantera stora vikter och som aktiverar ett stort antal muskler i kroppen under utförandet. När jag använde mig av träningsmaskiner behövde jag inte koncentrera mig på balans och stabilitet, vilket gjorde att musklerna inte stimulerades lika bra som vid hanteringen av fria vikter.
 
Resultaten av det nya träningsupplägget lät inte vänta länge på sig. Idag är jag starkare än vad jag någonsin tidigare varit, samtidigt som kroppsvikten sjunkit med ca 5 kg.
 
 
Tips som jag vill ge till dig som vill effektivisera din träning:
 
- Sätt upp ett mål med din träning, vad vill du åstadkomma? Sätt även upp delmål under vägen för att se att utvecklingen går åt rätt håll.
- Använd dig så långt som möjligt av fria vikter.
- Lär dig teknikerna i de olika basövningarna för att kunna lyfta tunga vikter säkert.
- Träna målmedvetet och ha ditt mål i bakhuvudet när det känns tungt, du får din belöning senare.
- Träna med en kompis som kan motivera dig under passet, det är alltid roligare med sällskap.
- Dokumentera din träning och för träningsdagbok. Även ett bra verktyg för att se din utveckling.
- Glöm inte att kroppen och musklerna återhämtar sig först efter träningen. Var noga med att få tillräckligt med vila och bra mat.
 
Bilden är från Norrvalla när Mårten Nylén höll föreläsning om resultat, balans och kapacitet. Både Annu och jag var riktigt nöjda med både föreläsningen och träningen!
 
Thomas.

Checka in kulan, höhö

Jaa-a vi ska inte jämför mina biffiga armar med Thomas armar, för då förlorar han lätt! Höhö, men den kulan var inte där för 3 månader sedan, så nog tar sig mina muskler också. Biffen Annu, heh!
 
Imorgon drar träningen igång igen på gymmet, skulle ha åkt och pumpat igår med då syster-sverige kommit hem på besök blev tiden för knapp och gymmet lämnade, men i morgon! Som sagt, cykling och ridning duger då så bra som träning också!
 
 
och nej jag är inte naken, tss.. tubtopp
 
//Annu

Många glömmer bort..

 
Många glömmer bort hur otroligt viktig frukosten är, det är den viktigaste måltiden under hela dagen, så att skippa frukosten är ingen idé. För just frukosten ger dig den viktigaste energin och orken för hela dagen.
 
Om du som mig tycker mat är super gott och har svårt att hålla dig alla gånger, så försöker tänka på att äta minder portioner, och ju mer klockan går på dagen så destu mindre storlek på måltiden ju närmare kvällen det blir. Alltså i princip så är de största måltiderna då frukost och lunch eftersom du högst antagligen förbrukar den energimängd du tar in under dagen.
 
Att äta ofta och mindre portioner är kanske det mest optimala, men där syndar även jag, men frukosten lämnar jag ALDRIG bort, den och lunchen är de största måltiderna jag äter under en normal dag, sedan blir det något lättare som middag och kvällsbit.
 
 
Maten är så otroligt viktigt både när man tränar eller inte, äter du för lite samlar kroppen istället på alla fetter som reserv för att klara sig genom svälten om kroppen vant sig att den sällan får mat, och du uppnår inte alls ditt önskvärda resultat. BANTNING ÄR ALDRIG ETT ALTERNATIV, utan rätt kost i rätt dos med din träning det är det bästa alternativet!! :) Kom ihåg det kära läsare! Du får bara en kropp, ta hand om den som den vore ditt tempel.
 
 
//Annu

Veckans träningssaldo för Thomas

Vecka 8
 
Måndag: Gym
Tisdag: Gym, 1h kvällspromenad
Onsdag: Morgonsim 30 min, Gym på kvällen
Torsdag: Gym, 1h kvällspromenad
Fredag: 1 h morgonpromenad, Gym
Lördag: 1 h morgonpromenad, Gym
Söndag: Vilodag
 
Totalt gym: 6
Totalt promenader: 4
Totalt Annat: 1
 
På vilodagen ställde vi upp och skötte grillandet när Kärklax UF hade ordnat pulkåkning för barnen. Totalt närmare 40 personer kom så det var riktigt lyckat!
 
Thomas.

Vardagsmotion är underskattat

Det många glömmer bort när det kommer till träning är hur bra vardagsmotionen kan vara. Det att du går till butiken istället för att ta bilen, att du går ut och gå på en raskt promenad med någon vän eller cyklar till skolan/arbetet gör så mycket mer än du tror för din hälsa/kropp.
 
Det stod i någon forskning som Thomas läst att ordentlig vardagsmotionen är till och med bättre för kroppen än ett kort hårt träningspass på gymmet.
 
Därför har jag inte haft dåligt samvete när jag inte gymmat denna vecka eftersom jag har cyklat alla dagar, förutom en, till stallet, var jag sedan fortsatt med att rida, och både igår och idag gick jag dessutom ut och gå med hästen 5-8 km i rask takt. Så även om gymmet inte varit på tränings-listan denna vecka så har jag inte latat, och kroppen fått vara igång tack vare vardagsmotionen.
 
Så tänk på det! :) Spara på bensinen som ändå är så dyr och ta cykeln eller använd benen så hålls de friskare och starkare längre också!
 
// Annu

Vad gör jag?

Det har inte varit kanske någon gymträning sedan måndagen för min del, men jag cyklar till och från stallet varje dag och rider så nog tränar jag, men den sortens träning skriver jag på hästbloggen min.
 
Jag tänkte be om assistans av Thomas så ska jag ficka ihop ett magträningsprogram som det kommit önskemål om att skulle få bloggas om. :) Kanske i morgon?
 
Hur har er träning gått i veckan, har ni kommit igång? :)
 
 

Cykelfeber

Sakta men säkert närmarsig våren, och redan nu får man börja fixa cykeln i skick så att det sedan bara är att åka när asfalten kommer fram. Förra året köpte jag mig en cykel för att kunna delta i BotniaCyklingen som är ett motionslopp på 106 km. Det blev till slut en cykel av hybrid modell när jag köpte, någonting som jag kanske ångrar idag. En racer modell skulle ju gå så mycket fortare, och det är ju alltid kul! Om ekonomin tillät så skulle jag kunna tänka mig att köra med någon av dessa här under.
 
Thomas.
 
 
 
 

Det man missar så tar man igen

Jag var lite trött imorse så det blev ingen morgoncardio, men istället var jag duktig och tog igen det med en 1-timmes kvällspromenad. Jag ska försöka få in 4-5 sådana pass per vecka utöver all övrig träning, så skall vi se vilka resultat det ger tills våren och sommaren.
 
 
PS. Den andra och sista delen, där jag skriver om mitt träningsupplägg, kommer upp inom de närmsta dagarna.
 
Thomas.

Nytt och fint!

Jag skulle så vilja införskaffa nya fina träningskläder, de billiga jag köpte från H&M i höstas börjar visa att de just var köpta för en billig peng. Men med ett ynkligt studiebidrag kommer man inte långt om man vill handla träningskläder!!
 
Men man får ju alltid önska!! Kläderna kommer härifrån..
 
 
// Annu

Bra start på måndag

Första passet på veckan blev tyvärr sista passet på länge med Emma som ska hyra ut sitt gymkort, buhuu!! Så idag blev det en attack-timme på LadyLine, och jävlar så trött jag var!
 
Jag tyckte synd om tjejerna som kom in efter oss för att BodyPumpa lite när vi hade varit 60 ivriga Attack-utövare som andats in och ut luften redan i 60 min och svettats som grisar så golvet var helt blött! Jag stod framför dragaren Aino som drog ett fantastiskt pass, och jag kände verkligen hur roligt det var, jag tog verkligen i allt vad jag hade, så i slutet hade jag sådan mjölksyra i låren så visste inte hur jag skulle orka de sista 15 min, but I did!! 10 km i fullt tempo motsvarar kan jag tänka dagens Attack-timme.
 
Nu är jag dock stel som en pinne, har ont i ena trampdynan och knäna (efter skutten), haha, jag är bäst på att klaga över krämpor!! Men Attacken idag var värt smärtan jag känner i kroppen nu, för jag blev på bättre humör efter passt då andra saker tyngt en och gjort en på sämre humör under dagen.
 
Träning makes you happy! WHAT??!! jag kom på mig själv att det är första gången på dessa 6 månader jag haft gymkort jag kännt så! Jag måste verkligen ha kommit i bra kondis nu då! FANTASTISKT!
 
 

Veckans träningssaldo för Thomas

Vecka 7
 
Måndag: Gym
Tisdag: Kort länk, 4 km
Onsdag: 1 h morgonpromenad
Torsdag: 1 h morgonpromenad, Gym
Fredag: 1 h morgonpromenad, Gym
Lördag: 1 h morgonpromenad, Gym
Söndag: Skidning 16 km, 2 h pingis
 
 
 
 
Den här veckan har jag slängt in några morgonpromenader. Det skulle vara intressant att se vilka resultat det kan ge över en ca. 2-3 månaders period. Men det betyder ju att man faktiskt måste orka ge sig ut och traska också...

God morgon!

God morgon alla hurtbullar! Thomas är ute och promenerar innan frukost, men jag är som sagt ingen morgon människa så tänkte istället tipsa om en super god sås jag gjorde här om dagen!
 
Maträtten är kanske inte den hälsosammaste man kan tillreda, men den är inte ohälsosam heller, husmanskost går alltid ner!
 
 
SCHNITZEL , POTATIS, MUSTAPEKKASÅS + SALLAD = NOM NOM NOM
 
Schnitzeln kan du fixa från grunden själv el köpa färdig från butiken, men det är såsen jag ska tipsa om denna gång.
 
Du tillreder en helt vanlig vitsås först:
1. Smält 2 matskedar smör i en kastrull,
2. Lägg i 3 matskedar mjöl och rör om.
3. Efter det tillsätter du 4,5 dl mjölk och låter såsen bli varmare.
4. Till sist lägger du i en mustapekka ost rör om så osten får smälta och blandas om.
5. Koka upp såsen och låt bubbla lite någon minut under omrörning.
 
Såsen blir pepprig och SUPERGOD!! Bus enkelt och super gott!!

Thomas träningsupplägg del 1 av 2

Jag har tidigare skrivit att jag skall återkomma med ett inlägg, där jag beskirver mera ingående om hur mitt träningsupplägg ser ut för tillfället. Det här kommer att få bli första delen av det inlägget, där jag berättar och visar vilka övningar som jag använder mig av vid styrketräning. I den andra delen som kommer upp lite senare, så berättas mera om varför jag har valt just den här typen av träningsprogram och vilka resultat jag förväntar mig, eller i varje fall strävar efter. För att förstå hela inläggets innehåll, så kanske man bör ha lite grundkunskaper inom styrketräning och hur det påverkar din kropp. Men jag kommer att illustrera de övningar jag gör med fina bilder (lånade från muscles.se), som jag hoppas att skall göra det lite enklare för dig att förstå om övningarna skulle vara obekanta.
 
När du väljer att börja styrketräna så antar jag att du förväntar dig ett visst resultat och att du har ett mål med träningen. Varför skulle du annars tillbringa oändliga timmar i gymmet, om det inte skulle generera någonting tillbaka. Förhoppningarna på vilka resultat man önskar är individuella, men de vanligaste orsakerna som man oftast brukar höra är att få en vältränad kropp, ökad muskelmassa, bli starkare, gå ner i vikt, må bättre, orka bättre i vardagen osv. I princip all sorts styrketräning gynnar dessa delar, men man kan inrikta sin träning för att få mera av ett visst resultat. Styrketräning i sig är ett väldigt brett begrepp, och kan egentligen vara vad som helst där din kropp tvingas att utföra ett fysiskt arbete.
 
Den styrketräning och övningar som jag för tillfället själv utför, passar bäst att göra i ett gym som har den utrustning som krävs för basövningar. Med basövningar så menar man övningar som aktiverar ett stort antal muskler, och de lämpar sig bra för de allra flesta personer, oberoende om du är en vanlig motionär eller mera seriös med din träning. I basövningar handskas man också enbart med fria vikter, d.v.s. man använder sig inte av olika maskiner eller motsvarande, utan du kommer långt om du har tillgång till en stång och viktplattor. I en del basövningar räcker egen kroppsvikt också som motstånd, åtminstone till en början. Nedanför följer bilder och beskrivningar på de basövningar som jag själv använder mig av och vilka muskler som tränas.
 
 
Övning: Bänkpress
 
Utförande: Ligg ner på en bänk. Lyft stången från ställningen och sänk den tills den nuddar bröstet, pressa stången sedan uppåt tills du har utsträckta armar. Upprepa. Tränar främst bröst, framsida axlar och övrearmens baksida (triceps).
 
 
Övning: Knäböj
 
Utförande: Placera stången bakom huvudet så att den vilar på axlarna, inte på ryggraden. Lyft stången från ställningen och backa försiktigt ett par steg bakåt. Placera fötterna aningen bredare än axelbrett. Spänn hela kroppen och främst magen, på samma gång som du går ner så att det bildas en ca. 90 graders vinkel i dina knäveck. Res dig sedan tillbaka. Upprepa. Kom ihåg att ha rak rygg när du utför. Tränar främst baken, framlår och baklår.
 
 
Övning: Marklyft
 
Utförande: Lyft upp skivstången i en kontrollerad rörelse tills skivstången når knähöjd och du börjar nu räta ut överkroppen. När du rätat ut överkroppen återgår du kontrollerat ner till utgångsläget och upprepar övningen. Kom ihåg att ha rak rygg. Tränar främst ryggen, baklår, baken och framlår.
 
 
Övning: Chins
 
Utförande: Använd dig av motgrepp, d.v.s. vänd handflatorna bort från dig själv, och ta tag ungefär axelbrett i en stång i taket. Låt dig hänga helt med raka armar från stången. Lyft sedan kontrollerat upp dig tills hakan kommer över stången. Sänk dig ner tills armarna är raka igen. Upprepa. Tränar främst baksida rygg, överarmens framsida (biceps) och underarmens insida. Viktplattor kan läggas till i ett viktbälte om man vill ha mera motstånd. Du kan även variera greppet (olika brett mellan händerna) från gång till gång, eller använda dig av motgrepp, d.v.s. handflatorna mot dig själv.
 
 
Övning: Dips
 
Utförande: Leta upp en passande "dipsställning" som visas på bilden. Lyft upp dig på raka armar. Spänn kroppen och sänk dig ner tills överarmen är parallellt med golvet. Lyft dig upp igen. Upprepa. Tränar främst överarmens baksida (triceps), bröst och axlar. Viktplattor kan läggas till i ett viktbälte om man vill ha mera motstånd.
 
 
Övning: Militärpress
 
Utförande: Placera stången så att den vilar på övre delen av bröstet. Lyft upp stången kontrollerat tills du har händerna utsträckta. Sänk stången långsamt tillbaka till bröstet. Upprepa.
Själv tycker jag om att göra denhär övningen stående. Den stående varianten kräver kanske lite bättre balans men jag upplever att det ger ett bättre resultat, just för att du är tvungen att hålla balansen och spänna hela kroppen när du utför övningen. Hur som helst så är det en superbra övning för att få en stark överkropp, oberoende om du sitter eller står.
 
 
I den andra delen som kommer upp lite senare, så går jag mera in på varför jag valt just dessa övningar och tagit med dem i mitt träningsprogram.
 
 
 
Thomas.

MOTIONSKAKAN

Äntligen börjar vi ha lite intressantare ämnen i skolan. Vi har studerat en del psykisk och fysisk hälsa under våren och denn bild fanns med i föreläsningsmaterialet så jag tänkte dela med mig av den hit.
 
 
 
 
Kanske någon av er sett den tidigare? Jag tycker den är mycket bra mall över hur man kan komma igång. Det behöver inte vara ett svettigt pass på gymmet för att man ska kunna klassa det som träning, eller om konditionen och musklestyrkan inte är så häv, set finns andra bitar av kakan man kan börja med!
 
Gör något som är roligt om du inte finner det roligt att åka till ett gym/träningshall, gå ut och gå med en vän, eller om du har egnahemshus/radhus,gå ut och pynja och på i trädgården. Äger du en hund, börja gå ut och gå i snabbare tempo och vart efter länger du på motionsrundan med hunden, till sist kan du kanske börja springa med hunden och ni båda får er träning avklarad.
 
Om man bara ser hinder finner man bara hinder, men om du istället ser möjligheter finns det bara möjligheter. Att träna skall vara roligt, det svåraste kanske bara är att hitta den sorts motionsform som man tycker är roligt, men försök få med dig en vän och pröva på olika former av träning så skall du se du hittar just din typ av träning.
 
 // Annu

Vi blev tipsade

Vi blev tipsade av att vår blogg blivit bloggad om så vi var tvungna att kika in och se vad som skrevs, och vad roligt när man får läsa något sådant här!! Verkligen, tack snälla!
 
Det har blivit så roligt att blogga om träning när ni skriver så snälla och konstruktiva kommentarer till oss!
 
Ni kan läsa inlägget här..
 
 

Waky waky, latasodd!

Alltså jag är verkligen ingen morgon-människa!!! Så morgonträning är ingen hit hos mig, men ibland tvingar jag mig upp. Så även om ett träningspass kl 11 inte kanske direkt är ett morgonpass, så känns det så för mig. Men iväg kom jag, och hem kom jag också helt super trött i musklerna!!
 
Så dagens första träningspas blev kl 11 med BodyPump 60 min. Idag prövade jag på en helt ny dragare också. Jag hade planerat använda mig av mer vikter och det gjorde jag delvis också. Jag försökte lägga på minnet hur mycket vikter jag hade totalt, så:
 
- uppvärmning: 10 kg
- rygg: 10 kg
- bröst: 5 kg, fick minska då krafterna var någon annan stans idag än i armarna
- ben: 15 - 20 kg.
- armarna: olika övningar, så mellan 5 - 7 kg
 
Men jag har lite problem med BodyPump då man fokuserar på benen, för jag vill ju träna allt vad jag kan, men har jag tunga vikter och har stången på axlarna så tror jag någon nerv eller liknande kommer i kläm, för ibland blir blicken luddig och jag känner jag inte får tillräckligt med blod i huvudet, men när jag minskade vikter var det inga problem och jag kunde njuta av övningen!!
 
 Sakran vad det kändes i musklerna när man tränar både styrka och uthålighet i BodyPump, så visst kan jag i enkla repetitioner ta mycket tyngre än detta, men INTE i flera låtar i rad..huhhu!!
 
Nu ska jag vila lite och fixa mat och sedan iväg på träning nr 2, cykla till stallet - ridlektion - cykla hem. PUNKT.
 
 
 

Jag diggar verkilgen BodyPump. Så har ni inte provat ska ni pröva. Pia N på SportsClub drar fantastiska pass och på LadyLine har jag inte prövat på egentligen nå fler än Sofia så hon drar också super!!
 
// ANNU

What was I thinking?

Haha, visst känns det fantastiskt efteråt men jääklarns så tungt Core var då!! Jag ska definitivt fara fler gånger. Mina magmuskler och ryggmuskler krampade nästan ett tag när det brände så i dem, så ett 30 min pass var verkligen tillräckligt!
 
Efter den korta stretchningen så fortsatte jag ner till löpbanden och sprang med bra tempo i 15 min så när jag tryckte på stopp var jag rätt så trött och svetten bara rann! Jag har inte sprungit ordentligt på löpband sedan min valpsjuka, så jag var lite nervös om jag skulle känna av det i smalbenet. LITE kände jag av i höger benet, men när jag började tänka på min teknik så kändes det mindre av.
 
Summa av kardemumma så rekommenderar jag starkt Core timmarna, då fokuseras det bara på mage och rygg! Jag tror inte jag vill veta hur sjuka mina mag och ryggmuskler kommer att vara i morgon. Sen vet jag inte hur smart val det var av mig att fara på just Core ikväll när jag ska ha min första ridlektion på 6 månader i morgon, min tränare brukar vara ganska bra på att "pina" mina magmuskler hon med, så får se hur det går i morgon, haha!
 
 

 
 än så länge syns inte magmusklerna så bra, hur jag än försöker spänna magen, men vänta bara SNART!!
 
//Annu

Prova något nytt!

Idag ska jag prova ett nytt program på gymmet, nämligen Core. Jag har cyklat till och från stallet idag och ridit ut i terräng så jag är inte så pigg på att fara på BodyCombat som först var planera, så blir magträning med Core. Ska bli intressant att se hur man gillar det, jag har aldrig varit på det tidigare så ska bli intressant! :)
 
Tänkte annars tipsa om en hemsida jag blev medlem på idag för att enkelt följa upp mitt matintag (jag har ganska dåliga matvanor, = äter för sällan). Så jag skrev in ålder, vikt, kön och målvikt och så räknar de ut ett ungefär kaloriintag du ska ha per dag. Tränar du räknar den automatiskt bort kalorier som du kan förväntas ha tränat bort.
 
SHAPEUPCLUB.COM heter hemsidan. Tänkte om det är fler där ute som kan behöva tänka på vad och hur sällan/ofta de äter, och kanske framför allt hur mycket kalorier saker och ting innehåller. Jag är helt ute på det området så jag tycker det är ganska lärorikt. Så det jag tycker är bra är att det räknar ut efter hur man rör på sig hur mycket man "får" äta. Så för mig som älskar mat blev jag så nöjd då jag såg hur mätaren med kalorier sjunker då jag tränat, det betyder ju att jag då får äta massor igen. Mat är så gott!!
 
Men jag vill ändå poängtera, att viktigast är att man mår bra, jag förespråkar inte bantning, utan en sund livsstil. Men vi har fått många frågor om hur man kan ner i vikt, och visst ger träning resultat men viktigast är maten. En hälsosam och mångsidig kost. Svält är inget alternativ om man vill gå ner i vikt. Kom ihåg det, korrigera bara kosten och börja röra på dig bättre så ska du se du får en hälosam kropp!! Märk väl, en hälosam kropp är INTE lika med en pinnsmal kropp. En hälosam kropp är en balans mellan psykisk och fysisk hälsa. Mår du bra i knoppen, mår också kroppen bra.
 
Men jag ville tips eftersom jag tycker det är intressant att föra dagbok över sådant här för att få svart på vitt vad man riktigt stoppar i sig. Här nedan tog jag exempel hur hemsidan kan se ut.
 
 
// Annu

Trögt

Idag var en sån dag när man inte alls hade lust eller ork att träna. Men David ringde på förmiddagen och frågade om jag skulle hänga med ut och springa, och vi kom överens om att fara på en kvällslänk. Och inte kunde jag ju dra mig ur när jag hade sagt att jag skulle hänga på.
 
 
Så det blev en väldigt kort länk på 4 km runt Metviken. Men jag antar att det är just sådana här gånger som gör skillnaden resultatmässigt. Man skulle egentligen inte ha lust att träna men man tvingar sig iväg i alla fall, för visst känns det bra nu efteråt!
 
Thomas.

BotniaVasan i ord och bilder

I söndags deltog jag i mitt livs första skidtävling, BotniaVasan 2013, ett klassiskt skidlopp på 52 km. Jag hade ett huvudmål och ett delmål. Huvudmålet var att komma i mål, och delmålet var att göra det på under 5 timmar. Jag hade färdigt bestämt mig för att passera mållinjen, det fanns inga andra alternativ. D.v.s. om inga oförutsägbara olyckor eller dylikt skulle inträffa.
 
När väckarklockan ringde klockan 06.00 på morgonen, så hade jag fyra timmar tills på mig tills starten klockan 10.00. Tittade man ut genom fönstret så var det mörkt och mer eller midre snöstorm, så vid den tidpunkten kände man sig inte alltför motiverad. Jag hade tidig väckning för att i lugn och ro kunna sitta och äta en ordentlig frukost och läsa tidningen, utan någon som helst stress. Praktiska saker som att hämta ut tävlingsnumret och tävlingschipset hade dessutom gjorts dagen innan, så jag behövde inte ha bråttom till Vörå och Norrvalla där tävlingen var.
 
 Flinet på bara innan starten!
 
Klockan 09.00 startade jag och Annu mot Vörå, med ett snabbstopp i Smedsby där jag fick låna skidglasögon av hennes pappa, som senare visade sig vara guld värda i snöovädret. Annu kom med som moraliskt stöd och hejjade, på samma gång som hon fick leka fotograf. Vi kom till Vörå ungefär 20 minuter före start, och jag värmde lungt upp och laddade det sista med vätska och energi.
 
 Uppvärmning i lugn takt.
 
Jag gick och ställde mig nästan längst bak i det tredje startledet, och lade på mig skidorna. Tillsammans var vi närmare 1000 personer som stod vid startfältet i snöovädret. Nu var det bara minuter kvar, men någon nervositet kändes inte av, det skulle bara bli kul! PANG, lät det plötsligt och folk började röra på sig när loppet var igång.
 
 Startskottet för tävlingen!
 
Den första kilometern eller två bestod av ganska mycket backar och stigningar, och det var väldigt mycket folk så det blev lite trångt. Farten var mycket långsam i det skedet, för man slapp inte framåt p.g.a. trängseln, men det var kanske lika bra så att man inte gick ut för hårt i början.
 
 Närmare 1000 personer i tre olika startled deltog i tävlingen.
 
Efter 3-4 kilometer blev det aningen bättre med utrymme och man kunde skida friare. Vätskestationer fanns utplacerade vid sju olika ställen längs med spåret, och jag hade på förhand bestämt mig för att stanna vid alla för att snabbt dricka sportdryck eller blåbärssoppa. Den första stationen var efter 8 km i Tuckor. Efter ett snabbstopp där fortsatte färden mot nästa station i Kuckus, som fanns efter 14 skidade kilometrar. Sträckan dit gick genom skogen och det var behagligt och fint att skida.
 
När jag kom till Kuckus så stod Annu med sin familj och hejjade när jag kom. Ännu kändes ingen trötthet av i kroppen. Men jag slängde ändå i mig ett par energigelpåsar som Annu gav mig eftersom jag visste att de skulle behövas innan det var över.
 
 Påfyllning av energi i Kuckus.
 
Följande punkt att passera var Kimo (20,5 km), och sedan Komossa (29 km). Någonstans här så kom ett par jobbiga uppförsbackar som gjorde att man fick upp flåset ordentligt och började känna av lite mjöksyra. Men jag hängde på i en klunga och följdes åt med den.
 
Röukas var nästa efter 35,5 km. Vid träsket slapp det att blåsa en hel del som gjorde att man blev lite irriterad, men det hade i alla fall slutat att snöa.
 
Nu började det kännas av lite i kroppen, när jag närmade mig Kalapää (41 km). Men det var kanske mera psykiskt tungt än fysiskt. Här skidade man på långa raka oändliga bilskogsvägar, och det var så förbannat tråkigt. Trösten var att målet så småningom började närma sig och jag såg på klockan att jag kanske till och med skulle klara det på under fem timmar!
 
Vid sista vätskestationen i Vörsmossen (46 km), så började jag känna att nu är det inte långt kvar. Spåret gick tack och lov tillbaka in i skogen så att man slapp bilskogsvägarna, så det blev mera inspirerande terräng. När det kom en skylt där det stod två kilometer kvar till mål så böt jag spår och skidade förbi klungan som jag låg i.
 
När jag såg målet tog jag i med mina sista krafter och parstakade för allt vad jag var värt. När jag passerade mållinjen efter 52 skidade kilometrar, så visade klockan på 4:38:53. Jag hade alltså klarat det! Jag kom i mål och jag gjorde det på under fem timmar!
 
 Nöjd efter att ha passerat mållinjen!
 
 
 
Tack till alla funktionärer och talkoarbetare för ett bra arrangemang!
 
Thomas.

En lång "fake"brud

 
 Jag står på ett vitt lakan för att inte smutsa ner klänningen ifall ni undrar vad det är där under
 
Så här fin fick jag bli fixad av goa Irina Serenius-Sundelin på Artistica i lördags på Bröllopseventet. Jag kände mig verkligen som en prinsessa. Jag väntar med iver på att få se bilderna Sara tog från eventet, hon var nämligen där med två vänner och tog några foton, hon tar alltid så fina foton. Fotot här ovan är taget med telefon så där av kvaliteten, hehe.
 
Så ska ni fixa frisyrer eller behöver bra firsörer rekommenderar jag Artistica. Jag har varit stamkund där i snart 10 år och funderar inte en sekund på at byta salong. Bara ett tips, för även om detta är en tränignsblogg så ska man ju även om man tränar och klippa/färga sig någon gång också. Dessutom skulle ja nog inte utan min träning sluppit in i den där vackra skapelsen, den vackra klänningen är från Boutique Beauty!
 

Veckans träningssaldo för Thomas

Vecka 6
 
Måndag: Gym, Starting Strength Program B.
Tisdag: Förmiddag: 1,5 h pingis vid Tennis Center. Kväll: lättare gymträning (magövningar & dips)
Onsdag: Gym, Starting Strength Program A.
Torsdag: 60 min löpning = 11 140 meter.
Fredag: Gym, Starting Strength Program B.
Lördag: 1 h lätt stretchning inför BotniaVasan.
Söndag: BotniaVasan 52 km
 
 
Jag återkommer snart med ett inlägg om hur det gick i BotniaVasan. Stay tuned!

Blev ingen träning i helgen

Det blev ingen gymträning i helgen. Hela lördagen gick åt bröllopsevenemanget och söndagen gick åt att hejja på Thomas som skidade Botniavasan på hela 52 km, förstår inte hur han orkade!! Sen så var jag och motionerade hästen min eftersom han var ledig lördag.
 
MEN idag tänkte jag faktiskt försöka hinna med ett träningspass. Om jag inte hinner idag så blir det definitivt ett i morgon! Har en tent i morgon så borde verkligen läsa på den idag och att ta hand om hästen min är också ett måste!!
 
Men bilder från BotniaVasan kommer upp senare, här kommer en liten teaser med några bilder från BotniaVasan som jag tog under dagen (förutom bilden var jag råkar komma med).
 
 
 
 
 

Förberedelser inför BotniaVasan

I skrivande stund är det 13 timmar kvar tills startskottet för årets BotniaVasan går. Starten går alltså imorgon klockan 10.00 och närmare 1000 personer är anmälda. Då skall jag för första gången i mitt liv delta i en skidtävling, även fast det bara är för skojs kul. Loppet är 52 km långt i klassisk stil och går i varierande terräng i Vörå och Oravais. Start och målgång sker vid Norrvalla i Vörå. Jag skidar och representerar det bästa av det bästa, eliten, nämligen Maxmo sportklubb! :)
 
 
Skidorna är nyvallade och den nya sportdräkten klar att användas
 
Dagens program har långt bestått av förberedelser inför loppet. Eftersom jag tidigare har kört med vallatejp under skidorna, så blev jag lite orolig när det har utlovats nysnö och några minusgrader tills imorgon. Jag ville undvika att få dåligt glid på skidorna så jag kontaktade en kunnig inom området som rekommenderade vanlig valla. Han hjälpte mig även med det praktiska och fixade mina skidor i skick. Och vilken skillnad efteråt när jag prövade! Som dag och natt när man jämförde glidet. Så tack ännu en gång till dig Kenneth för hjälpen!
 
 
Inhandlade även energigel som jag kan ha i fickan och äta under loppets gång för att orka
 
På samma gång som jag skulle prova de nyvallade skidorna, så passade jag även på att köra via tävlingskansliet för att hämta ut mitt tävlingsnummer. Kan ju vara helt bra att ha såna praktiska saker ur världen och slippa behöa stressa med det i morgon bitti.
 
 
Det här numret skall passera mållinjen, så är det bara!
 
Väckarklockan är inställd på klockan 06.00 så det börjar bli sovdags. Det huvudsakliga målet är att komma igenom loppet. Det är lite svårt att sätta upp en tidsgräns när man inte har deltagit tidigare och inte har erfarenhet från andra lopp. Men 5 timmar, det är en tid som jag vill komma under, och helt överkomligt att klara. Återkommer senare med bilder och upplevelser från loppet. Håll tummarna!
 
Thomas.

Bröllopsfeber!

Eftersom det blir både vilodag från gymmet för mig och Thomas tänkte jag istället tipsa er som ska gifta er eller er som annars gillar bröllop.
 
Det arrangeras ingen bröllopsmässa i år här i Vasa, men istället kommer det vara ett mindre Bröllopsevenemnag som arrangeras vid Hotell Astor idag kl. 16:30-18:30. Själv har jag fått äran att bära upp en otroligt vacker brudklänning från Boutique Beauty och får håret uppsatt i en fantastiskt uppsättning av Irina på Artistica. På plats kommer det finnas andra företag också som gör sitt bästa att inspirerar och tipsar om allt som hör ett bröllop till.
 
Så kika in vetja idag om ni bor i Vasa eller har vägarna förbi Hotell Astor, eventet är GRATIS!!
 
 
Så här vacker fick jag vara förra året på Bröllopsmässan, även då
klänning från Boutique Beauty och håret fixat av Irina på Artistica.

Gott gott nam nam!

Nej detta är ju ingen matblogg, men måste bara tipsa om ett till nyttigt och GOTT recept. Vi gjorde "saras tortillapizza" igår, och mums så gott det är!
 
Det bästa med "pizzan" är att det är 1000 gånger hälsosammare än andra pizzor man fixar eller köper. Så jag har kopierat helt kallt här nu Saras recept hit till er också. För det var goti nam nam, så ni måste pröva!!
 
 
INGREDIENSER:
Fullkornstortilla
Tomtsås
Tonfisk
Färska champinjoner
Avokado
Fetaost
Riven ost
Peppar
Vitlökspulver
 
20-25 min i ugnen ca 150-180 grader, toppa med Rucola.
 
MUMSFILIBABBA!!

SHIT VA KUL!

Blogg.se har uppmärksammat vår blogg och denna morgons inlägg. Vad kul! :) Antar det kommer kika in flera svenska läsare här under dagen då!
 
Hej Sverige & Finland! Kul att ni kikar in på vår träningsblogg. Hoppas också ni finner inspiration och motivation till träning! :) Vi får i alla fall ännu mera motivation till att blogga och dela med oss av vår träning när vi ser hur många som kikar in varje dag! Together we get Active!! :)
 
 
Printscreen från blogg.se

Gårdagens träningspass med Emma

Igår fick jag sällskap med till gymmet igen, denna gång av min andra "PT" Emma. Fokus idag (efter lite övertalning) var mage och rygg, och sakran vad det början kännas i ryggens muskler!
 
Vi började med att värma upp med att hoppa hopprep och sedan göra olika former av plankan (eftersom jag avskyr den övningen då den är så tung, så jag ville ha den fort över, hehe). Sedan fortsatte vi me flera magövningar, så här på bilderna kommer lite övningar vi gjorde idag som jag inte dokumenterat i bild tidigare, och denna gång är Emma med och demonstrerar! :) Kul va??
 
 
På denna "maskin" tränar man magen. Man drar upp benen precis som Emma gör på bilden och fäller dem sedan sakta ner igen, upp igen med benen och ner. Vill man göra denna övning ännu tyngra kan man dra benen upp och hålla dem utsträckt framåt.  Eller vrida benen snett och dra upp så tränar du sidomusklerna av magen
 
Denna övning tränar du sidomusklerna av magen på. Du ska börja med att stå rakt och fälla dig med rak rygg mot sidan, för att sedan dra dig med magmusklerna och ryggmusklerna upp till vanligt stående igen.
 
I denna övning tränar du ryggen. Utgångsläge är stående, sedan fäller du med RAK rygg dig framåt för att sedan dra dig med ryggmsuklerna till stående tillbaka.
 
Denna övning påminner om ovanstående bara att du halvligger neråt. Här är det viktigt att komma ihåg att ha RAK rygg så inte kotorna i ryggen tar stryk av denna och ovanstående övning!!! Vinkeln på bilden till höger ser ut att ryggen skulle vara böjd, men det borde inte ha varit det enligt fotografen Emma, utan vinkeln som lurar ögat?.
 
Svettiga och nöjda kramas vi och gör high five! Idag kommer det att kännas av i ryggen kan jag lova! Efter gårdagens träningspass!

Kocken Annu tipsar

Alltså som ni vet är jag ingen höjdare på matlagning, eller visst kan jag läsa recept och så blir det helt ok, men jag har urdålig motivation eller inspiration till matlagning, jag gillar att äta maten, inte tillreda.
 
MEN idag fick jag till det! Så här kommer receptet som delvis är själv påkommet!!
 
 
Men först ett lätt tips att piffa till vardagsmaten med lite sallad. Här Ruccola och fetaost
 
 
RECEPT PÅ ANNUS KYCKLING
 
ingredienser:
8-10 potatisar
flingsalt
olivolja
 
kycklingfiléer
peppar
salt
 
sås:
2 msk smör/margarin
3 msk vetemjöl
4-5 dl grädde
1 pkt bacon
3 klyftor vitlök
 
Lägg ungen på 200 grader. Skiva potatisen i klyftor och lägg på bakplåtspapper i en djup ungsplåt. häll lite olivolja på alla potatisar och sedan strö över lite flingsalt, sedan in i ugnen 20-25 min.
 
Smält smöret i en kastrull, tillägg sedan i mjölet och ta bort från plattan och rör om med ex visp. Lägg i all grädde i kastrullen och koka upp. Strimla bacon och fräs i en stekpanna tillsammans med 1,5 pressad vitlök. Lägg i baconen under uppkokningen och resten av vitlöken i såsen och rör om. När såsen börjat koka ta bort kastrullen från plattan.
 
Stek kycklingfiléerna i fett. När du brynt ena sidan och vänder filen i stekpannan krydda den stekta sidan med en nypa eller två peppar och salt på filéerna .
 
SMAKLIG MÅLTID
 
 


Hur långt orkar du springa?

Idag blev det att springa på löpbandet vid WSC. Tänkte att jag skulle testa om jag orkar springa 10 km på 60 minuter. Och bra gick det, vid spungna 60 minuter visade distansen på 11 140 meter. Det är väl helt okej för en 95 kilos klump, eller? Är inte alltför insatt i löpning så jag vågar inte uttala mig för mycket om det, haha! Svettig blev man i alla fall och det kändes som ett bra träningspass. Hur långt orkar du springa under 1 timme?
 
 
Imorgon är det styrketräning vid gymmet som gäller, och ännu ett pass med Starting Strength programmet. Jag kommer i ett senare inlägg att redogöra mera i detalj vad programmet innebär och vilka övningar det innehåller.
På lördag blir det en vilodag där jag försöker ladda med mycket mat inför söndagens skidlopp på 52 km.
 
Thomas.

Tydligen inte så självklart

Jag tänkte inte predika någe desstu mera, det är upp till var och en vad man gör och inte gör. Men en sak om man vill få bra resultat med träningen är att sluta röka, eller aldrig börja röka! Nu har jag aldrig varit beroende av tobak, men har förstått det inte är lätt att sluta. Och visst har jag prövat som de felsta när man haft någon promille i blodet och fått sina "bästa" ideer, men beroende eller regulbundet har jag inte rökt.
 
Jag är så enormt stolt över att Thomas klarade av att sluta röka, idag har han varit rökfri i över 3 år. Men om jag förstått rätt med att sluta röka så måste du vara ärlig mot dig själv, vill du sluta röka? Är du redo att fimppa? Att sluta röka är precis som med allt annat, man måste bestämma sig och vilja det, ingen kan bestämma när och hur du slutar, det är bara upp till dig själv! Precis som med allt annat.
 
Det jag alltid ha haft svårt att bara förstå är varför man i första hand börjar röka eftersom det är så skadligt. Jag har bestämda åsikter kring rökning eftersom jag fick se en nära anhörig lida den sista tiden av sitt liv just p.g.a. lungcancer eftersom han rökt många år. Den synen är så fast svetsad i mitt minne att jag ALDRIG vill bli beroende av något sådant skadligt, för att dö av lungcancer vill jag verkligen inte!
 
Jag må vara moraltant nu gällande detta, och ni som röker kanske inte orkat helst läsa detta inlägg, eller så lyfter ni på ögonbrynen och tänker "vad vet jag som inte är beroende", men jag menar inget illa emot er som röker, jag menar bara att Livet är för kort från förr, så skippa tobaken. Varför förkorta livet ytterligare?? Jag förstår inte, det finns ändå så mycket annat som dödar oss. Dessutom så vill man ha bra resultat och orka bättre med sin träning så får man sådan mer energi och ork av att sluta röka.
 

I'm so sorry!

Alltså ursäkta min frånvaro här på bloggen, i princip all min tid har gått åt till hästen och så hade jag en tent idag så därför var jag inte och tränade igår, MEN IDAG!
 
Planen var att jag skulle träna mage och rygg idag, men så hörde min goa vän Emma av sig och hon planerat ta det i morgon så jag tänkte eftersom jag ändå haft flera dagars paus från gymmandet kan jag lika bra träna armarna idag.
 
Dessutom fick jag med mig Thomas som sällskap så det var genast mycket roligare, även om vi tränade på olika ställen och olika musklegrupper så är det roligare att åka iväg till gymmet tillsammans än ensam. Det trista med Sports Club är att jag känner mig så lost där eftersom det är så stort, jag vet inte riktigt var alla maskiner finns, så det blir lätt att jag går på crosstrainern och sedan "ladies only" om jag inte har Thomas med mig som guidar, eftersom Ladies only är så litet så man vet vad det finns för maskiner på det lilla loftet. Men några maskiner kunde jag ju från då Thomas tränade mig sist så det gick ändå helt hyfsat!
 
Nu har vi lasagne i ugnen och jag är VRÅLHUNGRIG!!! Här kommer lite bilder! :)
 
 
Denna övning diggar jag då den tar bra på överarmens baksida (triceps)
. Armbågarna fast i sidan och för stången upp och dra sedan ner igen utan att armbågarna rörs nå extra!
 
Thomas håller ordning och reda bland sina träningspass genom att skriva upp vikter, repetitioner osv.
 
Sen att Thomas tar x-antal mer kg än mig gör ju inte alls att jag känner mig svag!
Jag kanske orkar totalt 20 kg i de här övningarna och Thomas tar lätt typ 120 kg.. Eller jaa, jag vet faktiskt inte hur mycket någon av oss orkar, men ni fattar! ;)

Känslan efter träning

En bild säger mer än tusen ord.
 
Thomas.

Svar på frågestund

Annu, du skrev i förra inlägget att du lätt kan falla för bekvämlighets tempo om du springer ensam. Vad menar du med det och är det dåligt att springa så? Borde man försöka springa hårdare?? :) (Intresserad då jag själv också lite springer)
 
ANNU SVARAR: Jag antar du menar Thomas eftersom det var han som skrev det, men ifall du nog menar mig skriver jag kort eftersom jag lider av samma "problem". :) Med bekvämlighetstempo menar vi sådant tempo då man inte pushar sig själv, ett tempo som nog ge motion, men det gör dig inte snabbare,starkare etc. Med andra ord ett tempo som gör att du inte utvecklas och går framåt med din löpning.
 
När det kommer till löpning tycker jag det är viktigast det känns bra när du springer. När jag gick på löpskola i Botniahallen så sade tränare till oss att man ska variera sin löpning för att uppnå bäst resultat. Ibland tar du intervaller, ex. går - springer - går- springer. En annan gång så tar du en långlänk med lugnare tempo så du orkar hela länken utan avbrott, en tredje gång springer du i friskt och bra tempo en kortare runda, en fjärde gång springer du i backar mycket, för att sen en femte gång springa längre och i snabbare fart. Så ett "så här ska du alltid göra" finns inte med träning. Det är viktigt att du känner efter så inget gör ont eller så när du tränar, när jag blev för het på gröten för 1,5 år sedan och fick valpsjuka när jag sprang för mycket på en gång, efter det har jag inte riktigt våga börja springa igen ordentligt och därför tränar på annat sätt istället som inte gör ont i mina smalben. Lycka till!! :)
 
 


En annan fråga ännu: Hur mycket tycker du, Annu, att man ska träna i veckan ungefär för att få resultat? :)
 
ANNU SVARAR: Det beror på hur snabbt du vill nå ett resultat och vilket resultatet är. När jag ville gå ner i vikt och cm genom enbart träning och kost (ingen bantning sådant är bara dumt tycker jag!!) så tränade jag bara 2 ggr/vecka (då började jag helt från 0, hade ingen kondis el styrka från förr), men sen efter några månader så ökade jag på träningarna. Eftersom jag äger en häst går mycket tid dit och jag får lite träning varje dag, men ordentlig pulshöjande gymträning  försöker jag hinna med MINST 2 ggr/veckan, men helst 3-4 ggr/vecka vill jag hinna med eftersom jag nu tränar för att bli fastare och lite mindre på vissa områden av kroppen och bygga muskler.
 
Thomas då igen tränar för att få större muskler och han tränar riktigt hårda pass 3-4 ggr/vecka, och sedan 2-3 pass lite lugnare och fokuserade på mera kondition, och ibland kör han t.o.m. två pass per dag. Men jag tycker att så länge du mår bra av din träning tycker jag inte du kan träna för mycket (så vida det inte leder till ex. anorexi), träning är bra för dig och din kropp, men det är viktigt att lyssna på kroppen att den mår bra! Lyck till med dina träningsresultat! :)
 
 
Resultat är något du skapar, inte får!
 
 
hej!  Jag försöker ha som mål att gå ner ½ kg per vecka nu i 20 veckor framöver, detta är nu femte veckan.  Vägde 79 kg då jag började. och har då som mål 69 kg. Är detta ett bra sätt och hur kan jag göra förutom att springa 15 minuter ( crosstrainer) minst 3 ggr per vecka med lite muskelträning till. Vill få mera motivation och vad skall man tänka mest på för att förbränna fett nu till att börja med. Sen i framtiden kan jag tänka börja bygga lite muskler. T.ex mat, motion och få EN PLATTARE MAGE.
 
ANNU SVARAR: Det här märker jag kommer bli svårt att svara kort på! ;) Men det första jag vill säga är att stirra dig inte blind på vågen!! Vågen säger inte så mycket, men då igen vet jag också att det är oftast det enda konkreta man har att kika på om man "skött sig". Nu vet jag inte om du är kvinna eller man, men är du kvinna så kan 0,5 kg svikta från dag till dag eftersom vi kvinnor har så mycket vätska i kroppen, jag menar jag pendlar mellan 1-1,5 kg varje dag beroende på hur mycket vätskebindande (saltig mat) jag ätit. Men det är bra du har ett mål varifrån till vart du vill komma.
 
Det som är viktigast om man vill gå ner i vikt är att se över koste du äter och vara stenhård med sig själv. Många fokuserar så mycket på träningen, men det är kosten som är största biten i viktminskning. Jag har en god vän som berättade till mig att hon tränar 1-3 ggr/vecka, men då hon blev super noga med kosten varje dag och har nu gått ner över 10 kg på några månader, så det visar hur viktigt kosten faktiskt är! Ska du gå ner i vikt är rätt kost mycket viktigt. Ät hälsosamt och ät mindre än du förbrukar. Styrketräning ett bra sätt att gå ner i vikt eftersom du förbränner mera i vila om du styrketränat, men löpning är en annan träningsform som är bra om du vill gå ner i vikt.
 
Gällande träningen rekommenderar jag att du gör upp träningsprogram eller tar hjälp av någon att göra ett. Alltså att du ena dagen tränar mage & rygg, en annan dag benen, en tredje dag armarna osv. genom olika övningar och så skriver du upp sen i ett häfte hur många repetitioner du gjort och med vilka vikter.
Nu vet jag inte var du tränar, men har du motivationsbrist eller nu i början svårt att veta vilka övningar du ska göra i salen så rekommenderar jag varmt att gå på ledda timmar, du svettas som en gris och får träna ordentligt till bra musik och med andra. Jag gick bara på ledda timmar förr, men nu när man kommit igång bättre och lärt sig lite vågar jag vara i salen också. För att hitta motivation ska du hitta en träningsform som är rolig, det kan vara löpning, simning, boxning, styrketräning, ridning, skidning, skridskoåkning, vattengymnastik ja vad som helst. Det viktigaste är att du har roligt när du tränar och äter hälsosamt.
Hoppas du fick svar på din fråga och uppnår dina mål med träningen! :)
 
 
Har kanske int nå me träning att göra, men hur länge har ni varit tillsammans, jag antar nämligen ni är tillsammans då ni skriver bloggen ihop!
 
Haha, yepp du gissade rätt. Vi har varit 3,5 år ett par.

Har ni båda alltid intresserat er för träning?
 
Mer eller mindre, ja! :)
Thomas tillägger: I de lägre tonåren intresserade inte träning överhuvudtaget, men där som 18-åring började det.

Annu, vilka är Thomas starka/svaga sidor?
 
Nu vet jag inte om du menar med träning eller vardag, så jag väljer vardag. Hans starka sidor är att han har en stark och fin karaktär. Ber någon om hjälp ställer han alltid upp. Han har sjuk humor! Thomas är en så varm person, man känner sig så trygg och avslappnad med honom!
Svaga sidor är, hans temperatment eftersom ibland behövs det inte mycke för att det ska hetta till. Sen blir Thomas rätt rastlös fort, det måste göras något hela tiden = thomas städar mera och sköter hemsysslorna bättre än mig. Sen att han är karl är en annan negativ sida, för då förstår han inte mig alla gånger och tycker jag överreagerar, pfff. struntprat ;) hehe

Thomas, vilka är Annus starka/Svaga sidor?

Annus starka sida är att hon håller det hon lovar och bryr sig om andra, till och med mig ibland! :)
Svaga sidorna är att hon är lätt blir sur (åtminstone på mig), dålig på att plocka undan efter sig och att hon följer med alldeles för många serier som sänds.
 
Skulle inte ni kunna göra en videoblogg på gymmet?
 
Vi har faktiskt funderat på det, vi måste bara hitta gemensam tid att träna och när det är lugnt på gymmet så det inte blir så pinsamt! ;)

En vecka med en massa program

Detta kommer bil en jäkla stress-vecka!! Jag har precis kommit hem från skolan och kan pusta ut i 30 min, sedan ska jag iväg och prova brudklänning! Nej, Thomas har inte friat, utan det är till ett Bröllopsevenemang som Artistica och Hotell Astor ordnar nu på lördag så jag fick äran att vara deras modell/en av modellerna (vet faktistk inte om det bara är jag eller flera modeller?! haha)
 
Så jag ska försöka hinna med många bra träningspass denna vecka så man ser mest slimmad ut som jag bara kan nu på lördag!!! Fast idag så kommer jag faktiskt inte träna eftersom jag fortfarande känner mig mör och trött i kroppen efter att ha varit ute och festat lite för omväxlingsskull i helgen, men i morgon drar jag igång på riktigt!! :)
 
 

Inte riktigt som jag hade tänkt mig

Tanken var att jag idag skulle skida ett lite längre pass på ungefär 25-30 kilometer, bara för att se vilket tempo jag skulle orka hålla.
 
 
Innan jag for iväg blev det en ordentlig grötportion till frukost, jag ville få i mig mycket kolhydrater för att jag skulle orka bra. Just före start åkte också en halv energibar ner i magen.
 
 
Temperaturen ute var enligt bilmätaren -1 grader, och igår hade det fallit nysnö. Och nu märkte jag en negativ sak med vallatejp. Snön fastnade och packade på under skidornas fästzoner så att det bildades ett flera centimeters lager med snö. Jag fick kämpa för att slippa framåt. Jag märkte snabbt att det här kommer inte att bli till någonting, så efter 9 km kämpande så slängde jag skidorna i bilen och körde hem, smått förbannad!
 
Passar nu på samma gång att nämna veckans träningssaldo som man skrapat ihop.
 
Måndag: 7 km löpning intervallträning.
Tisdag: Gym, Starting Strength Program A på förmiddagen. 11 km länk på kvällen.
Onsdag: Vilodag.
Torsdag: Gym, Starting Strength Program B på förmiddagen. Innebandy på kvällen.
Fredag: 16 km skidning.
Lördag: Gym, Starting Strength Program A.
Söndag: 9 km skidning.

Ni har ännu tid

Ni har ännu tid på er att skriva frågor till oss på frågestunden!! :) Klicka här för att komma till den!
 
 
 

Snabbaste turen hittills!

Eftersom det var strålande solksken och endast några minusgrader, så var det ju ett måste att komma ut i skidspåret. På grund av tidsbrist åkte jag till Skogsberget som ligger på nära köravstånd. Och idag gick det FORT! Plusgraderna tidigare i veckan hade mjukat upp spåret och nu bildat en ishinna när det blivit kallare igen. 16 km avverkades på tiden 1 timme och 7 minuter, och jag skulle gärna ha åkt dubbla distansen bara jag skulle haft mera tid till förfogande.
Jag skall ännu försöka skida 30 km på söndagen för att se hur kroppen reagerar på ett lite längre pass. Då är det exakt en vecka kvar till BotniaVasan och de 52 kilometrar som skall skidas. Jag litar på att min armstyrka skall bära mig långt eftersom tekniken är obefintlig i dagsläget. Som sagt, med styrka kommer man långt, med vilja ännu längre!
 
 
 
Imorgon väntar gymmet och då står knäböj, bänkpress och marklyft på tur. Can´t wait!
 
 
Thomas.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!